Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

От неолитното селище в Слатина тръгва цивилизацията на Европа, смятат археолози

Раннопалеолитни гробове на 8 000 години откриха експертите при спасителни разкопки

Работата в Слатина е в рамките на спасителни археологически разкопки заради ново жилищно строителство. Снимка: БАН - От неолитното селище в Слатина тръгва цивилизацията на Европа, смятат археолози

Работата в Слатина е в рамките на спасителни археологически разкопки заради ново жилищно строителство. Снимка: БАН

Най-ранните древни гробове в София – на почти 8 000 години – откри екип от археолози, ръководен от чл.-кор. Васил Николов, зам.-председател на Българската академия на науките. Находката е в селището Слатина и е част от обреден комплекс.

Намерените гробове са на трима възрастни и едно дете. Единият е двоен и в него най-вероятно е положен мъж, до който има дете на 1 или 2 години. Намерените останки на жена в другия гроб са много странни и досега археолозите не са попадали на подобно полагане в гроб – по корем, разказа за „Площад Славейков“ Николов. В третия гроб има останки на мъж, поставен настрани, чиито крака са били вързани. И при трите погребения ръцете на умрелите не са били скръстени върху тялото, а са лежали свободно до него. Предстои антрополозите от Института по експериментална морфология, патология и антропология на БАН (ИЕМПАМ) да продължат изследванията в лабораторни условия. ДНК анализ може да покаже дали между погребаните е имало родствена връзка.

При спасителните разкопки заради ново строителство археолозите попаднали на голям обреден комплекс. Запазен е дори ровът, който го е обграждал. Покрай него са намерени множество обредни ями. Според чл.-кор Васил Николов, става дума за място, където живите са се срещали с душите на предците си. Намерените два черепа в обредните ями подсказват, че става дума за много сложна обредност. На територията на богинята майка – земеделска земя – това общуване между живите и предците е много характерно, но за пръв път е открито толкова близо до селище.

Откритите гробове са от началото на шестото хилядолетие преди Христа и за обредните ритуали от този период засега се знае много малко. Вероятно е имало и къщи, които за съжаление са разрушени, предполагат археолозите. Сред новите находки има предмети като керамични съдове, тежести за стан, тапа за пещ, оформена като човешки образ, прешлен за вретено и др.

Намерените досега в региона предмети показват, че селището Слатина е било обитавано от земеделци и скотовъдци. Самото селище е съществувало в продължение на 500 години, от края на седмото до средата на шестото хилядолетие преди Христа. То е било едно от най-големите в Европа и е разпределяло културните влияния по основните пътни артерии на Балканите – през Струма, Искърския пролом и по река Нишава. Предполага се, че през неолитното селище в Слатина е била разнесена цивилизацията в Европа, заяви днес на пресконференция чл.-кор. Васил Николов и го определи като културно явление.

Работата в Слатина е в рамките на спасителни археологически разкопки заради ново жилищно строителство.

Вижте още: НАЙ-СТАРИЯТ СТОЛИЧАНИН – ЖЕНА НА 7600 ГОДИНИ 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС