Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Августин Господинов с наградата „Южна Пролет“

Иво Сиромахов, когото мнозина не смятат за писател, грабна „Цветето на Хеликон“ за най-продаван автор

Авторът на поезия Августин Господинов - Августин Господинов с наградата „Южна Пролет“

Авторът на поезия Августин Господинов

Илиян Любомиров, известен с псевдонима си Августин Господинов, стана носител на смятаната за най-престижна у нас литературна награда „Южна пролет“. Стихосбирката му „Нощта е действие“ (изд. „Жанет 45“) получи бронзовата статуетка Пегас за поезия на 43-ото издание на наградите. Лауреатът бе обявен на церемония в хасковския театър „Иван Димов“.

Nosta-e-deistvie-a

Награди получиха също Стойчо Младенов от Троян за „Между два града“ и Ангела Пранарова от Благоевград за „Кутия за стихове и перли“. Отличието за цялостен принос в областта на литературата и изкуството „Александър Паскалев“ получи писателят и краевед Вълко Грозев.

Наградите бяха определени от жури, оглавено с проф. Боян Биолчев. В състава му са проф. Амелия Личева, проф. Валери Стефанов, Милена Лилова, Ели Видева и Иван Павлов.

Новината за Августин възмути мнозина в родното книжно общество. Гневни позиции срещу избора заеха дори някои личности със значими позиции в държавни институции. Един от тях – директор на национална организация – реагира със статус във Фейсбук, в който твърди, че легитимирането на Господинов с награда, която навремето е била смислена и важна, е гнусно деяние. Той припомня носители на наградата с безспорни качества в литературата като Георги Рупчев, Борис Христов и Петя Дубарова, и твърди, че се срамува от „това“, наредено до тях.

Междувременно под статуса на Августин Господинов, който гласи: „Спечелих най-престижната награда за литературен дебют в България „Южна пролет“, връчвана от 1973-та година. Спокойно ми е“, валят овации…

Това не е първата литературна награда за Августин. Преди две години му присъждат първа награда на фестивала „София: Поетики“, същата година получава отличие и на фестивала Alter Native в Пловдив. Негови стихотворения са публикувани в списание „Страница“, „Литературен вестник“, „Открита литература“, Liternet, Klaxon Press Journal и др. Живее, пише и работи в Берлин.

Още един автор, който някои биха оспорили, че е писател, получи важна литературна награда тази седмица. Сценаристът от „Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов спечели отличието „Цветето на Хеликон“ с романа си „Моят таен любовен живот“ (изд. „Сиела“). Призът му бе връчен от миналогодишния носител Алек Попов. Наградата е „безсребърна” и я печели онази от 12-те номинирани книги за наградата „Хеликон” за съвременна проза през 2014 г., от която в книжарниците на организатора са продадени най-много бройки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90