Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

От парламента на бегом или с колело

Маратон и велошествие в неделя в София

Идеята на Столична община е да насърчи гражданите да слязат от автомобилите. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - От парламента на бегом или с колело

Идеята на Столична община е да насърчи гражданите да слязат от автомобилите. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Петкилометров маратон за бегачи и велошествие за колоездачи ще започне в неделя, 14 април, от Народното събрание до Южния парк. Мотото му е „София кара колело и тича за по-чист въздух“ и няма състезателен характер. Идеята е със затопляне на времето гражданите да се насърчат да използват алтернативни методи на придвижване в градската среда, обясняват организаторите от Столична община.

Спортната инициатива е разделена на две части – велосипедистите тръгват от парламента в 11 ч., а бегачите – 15 минути по-късно. Сборният пункт ще бъде пред Народното събрание, от 9,30 ч. всеки желаещ може да получи подарък фланелка и стартов номер. В маратона участие ще вземат Евгения Раданова, Йордан, Йовчев и Александра Фейгин.

Освен участие в каузата, организаторите обещават томболи с награди за над 2 хил. лв., ще има тестване на марка велосипеди и концерт, които ще се проведат след финала в Южния парк.

Инициативата се фокусира изцяло върху значението на личния принос за по-чист въздух, изтъкват от общината. София е столицата с най-много коли на глава от населението, като в 70% от автомобилите се вози само по един човек.

„Затоплянето на времето ни дава много нови поводи да слезем от автомобилите си и да използваме алтернативно екологично придвижване в града. 22 хил. дка са парковете и градините в София, 55 км са велоалеите, 90% от градския транспорт е обновен и модернизиран. Това са различни алтернативи на придвижването с личен автомобил, които всеки един от нас може да изпробва в ежедневието си. Усилието на всеки е важно, защото чистият въздух зависи от всеки един от нас“, казва Йоана Христова, зам.-кмет по екология.

Събитието се организира от Столична община, „София – Европейска столица на спорта“ и Център за градска мобилност.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС