Този текст е публикуван преди повече от 3 години

От „Шарли Ебдо“ до деня на Бастилията: жестокост след жестокост

Най-лошите две години за Франция след нацистката окупация

Нападението от Ница кореспондира с другите, случили се в най-лошите две години от нацистката окупация насам. В Париж атентатите бяха насочени не съмо към стадион, пълен със запалянковци, но изобщо към места, където се събират много хора. При атаката срещу „Шарли Ебдо“ беше нападната свободата на словото, с която Франция се гордее. Снимка: ЕПА/БГНЕС - От „Шарли Ебдо“ до деня на Бастилията: жестокост след жестокост

Нападението от Ница кореспондира с другите, случили се в най-лошите две години от нацистката окупация насам. В Париж атентатите бяха насочени не съмо към стадион, пълен със запалянковци, но изобщо към места, където се събират много хора. При атаката срещу „Шарли Ебдо“ беше нападната свободата на словото, с която Франция се гордее. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Твърде рано е за спекулации относно мотивите, идентичността или възможната принадлежност на нападеля, който вряза камион в тълпата в Ница, Южна Франция. Но това е поредната от серия жестоки атаки от убийствата в редакцията на „Шарли Ебдо“ през януари 2015.

Поне 84 души са загинали в Ница и имената им ще бъдат добавени към многото други, изгубили живота си в парижките нападения от миналия ноември, към избитите журналисти от „Шарли Ебдо“ и към жертвите от последвалите изстрели в еврейски супермаркет. Има и други посегателства, срещу отделни семейства и личности. Но още повече опити за убийства са били предотвратени, твърдят френски официални лица.

След ноемврийските нападения в Париж, френското правителство наложи извънредно положение, което ограничава гражданските свободи. То позволява полицията да претърсва гражданите и жилищата им без предупреждение и заповед, както и да поставя хора под домашен арест без съдебен процес.

Френско парламентарно разследване върху миналогодишните терористични атаки в Париж установи много провали в работата на разузнаването.

Комисията имаше за цел да установи степента на виновност в неуспеха да бъде предвидена серията атаки, довела до гибелта на 147 души през 2015 г. – от януарското нападение над „Шарли Ебдо“ и кашерен магазин до координираните атентати на 13 ноември край спортен стадион, в барове и ресторанти, както и в концертната зала „Батаклан“ по време на рок концерт.

Комисията стига до извода за „пълен провал“ на френското разузнаване и препоръчва цялостно преструктуриране на службите със създаване на една общонационална разследваща институция, по подобие на Щатите.

„Страната ни не беше готова; сега трябва най-сетне да се подготвим“, казва Жорж Фенеш, председател на комисията.

Франция има шест разузнавателни агенции, отговарящи съответно пред министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на икономиката.

По време на парижките нападения, убийците избраха нощта, когато играеше френският национален отбор по футбол, а в Ница атаката се случи на националния празник. Денят на превземането на Бастилията е най-важният ден в календара на страната. Той не отбелязва нито началото, нито края на Френската революция, както хората понякога погрешно вярват – той всъщност отбелязва удара, нанесен от френския народ на Стария режим и, по този начин, духа на самата Република.

Обикновено на много улици трафикът бива спрян или пък пешеходците просто ги превземат. Семейства и приятели се събират, има фойерверки и други празненства. По време на такова забавление започва и нападението в Ница. Не е трудно да се сметне, че то е насочено срещу сърцевината на френската национална идентичност.

В този смисъл нападението от Ница кореспондира с другите, случили се в най-лошите две години от нацистката окупация насам. В Париж атентатите бяха насочени не съмо към стадион, пълен със запалянковци, но изобщо към места, където се събират много хора. При атаката срещу „Шарли Ебдо“ беше нападната свободата на словото, с която Франция се гордее.

Освен от тези жестокости, Франция пострада и през август 2015, когато самотен стрелец откри огън във високоскоростен влак, превозващ над 500 души. Тогава атентаторът беше надвит от трима американци (двама от тях – войници) и един британски гражданин. Стрелецът, оказа се, е разполагал с няколко оръжия, включително с автомат „Калашников“, автоматичен пистолет и бръсначи.

През юни тази година, мъж с предишна присъда за тероризъм уби с нож полицай и съпругата му и показа деянието през социалните мрежи.

В отговор на предишните големи атаки френският народ демонстрира солидарност. Хората се събираха на Площада на Републиката, мястото в източната част на Париж с огромно символично значение за мнозина французи. Демонстрираха солидарност и в следващите дни, предлагайки „открити врати“ на търсещите убежище. Направиха така и в четвъртък вечерта. Тепърва ще разберем дали отново ще отбележат по същия начин поредната нощ на насилие.

Силите за сигурност из цяла Европа и САЩ също подготвят своя отговор. Барак Обама осъди това, което нариче „ужасен терористичен инцидент“ и предложи всяка помощ, която може да бъде оказана в разследването.

Британското външно министерство посъветва всички британци във Франция да бъдат предпазливи и да следват инструкциите на местните правоохранителни органи. Първоначалните детайли показват, че леталната употреба на камион може да е резултат от няколкогодишна джихадистка пропаганда, препоръчваща използването на превозни средства в тълпата. Списания, свързани с Ал-Кайда, настояваха за такава тактика.


Още по темата: ТЕРОР В ДЕНЯ НА БАСТИЛИЯТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах