Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

От София до Ел Ей: Пътешествието на Георги Линев до американската джаз сцена (видео)

„Лос Анджелис Уикли“ разказва за българин, напуснал родината, живял в Айдахо, победил рака и създал групата Kan Wakan

Георги Линев разказва пред американското издание за опашките за хляб в София през 90-те, преди да заминат с майка си за Америка. - От София до Ел Ей: Пътешествието на Георги Линев до американската джаз сцена (видео)

Георги Линев разказва пред американското издание за опашките за хляб в София през 90-те, преди да заминат с майка си за Америка.

Преди музиката да грабне Георги Линев в обятията си, в живота му има само футбол и опашки за хляб. Поне това са първите спомени на родения в България музикант, който споделя, че и до ден-днешен миризмата на ракия и терпентин, с която свързва с тесния си панелен апартамент, без телевизор в него, се е запечатала в главата му, пише „Лос Анджелис Уикли“.

“Футболът беше единственото нещо, което служеше за забавление. Всичко друго беше тотално ограничено”, споделя мозъкът зад джаз оркестровата банда Kan Wakan. Името се превежда като междузвезден на тагалог (официалния език на Филипините – бел.ред.) и означава „слънчев танц” на индианския език лакота.

“Тогава в родината ми имаше купонна система и сутрин, обед и вечер ядяхме храна от консерви. Опашките за хляб в 6 часа сутринта бяха нещо абсолютно нормално. Ако не отидеш навреме, няма да ядеш хляб този ден”, разказва Линев.

Отгледан от майка си, която е реставратор и консерватор на икони, музиката е важна част от живота на Георги. Парчетата на „Бийтълс“ и Ерик Клептън звучат покрай него благодарение на незаконно записани касети, продавани на черния пазар в центъра на българската столица. За любовта му към музиката заслуга имат също баба му и дядо му, които го заставят да ходи на уроци по пиано.

Нещата се променят драстично, когато той и майка му се преместват да живеят в Америка. В началото е трудно за основателя на Kan Wakan. Нищо в ски курорта Сън Вали, Айдахо не му напомня за България. Не знае и думичка английски.

“Беше масивен културен шок. Не знаех език, не знаех нищо за Америка, и изобщо не ми се нравеше, че съм тук”, казва Линев без грам акцент.

Местната тийнейджърска музикална сцена е завладяна от пънк банди, чиято цел е да станат част от Warped Tour (най-големият пътуващ фестивал в Америка – бел.ред.).

Георги се захваща с футбол, спечелвайки си място в тамошна престижна футболна школа, докато рядка форма на рак не го покосява. Подлага се на химио- и лъчетерапия, започва да сври и на китара. Обсебен от блуса, той гледа непрекъснато клипове на Стиви Рей Вон като част от възстановителната си терапия. След като завършва гимназия и се подготвя половин година за прием в медицински колеж, той захвърля научните си планове, за да се отдаде на музиката.

“Трябваше да бъда щастлив, а това, което ме прави такъв, е музиката. Не можех да продължа с училището, пък и нищо не се случваше в Айдахо, затова се преместих в Калифорния, когато станах на 19. Но не стигнах особено далеч, защото водната ми помпа се развали. За капак ми откраднаха колата от сервиза заедно с всичките ми вещи.”

Малко след това полицията успява да му върне возилото и той се установява в Сан Луис Обиспо. Остава там една година, преди да хукне към Холивуд. Там обаче го засмуква друг водовъртеж и за да се спаси от още по-голямо пропадане, се мести в Англия. Връща се в Америка в началото на това десетилетие.

Създава групата Kan Wakan през 2010 година, а две години след това първите парчета са представени пред публика. Почти веднага сключва договор с легендарната звукозаписна компания за джаз Verve, която е част от Universal Music Group.

В музиката на Kan Wakan отчетливо се долавя балансът между мъглявия трип-хоп и експерименталния минимализъм. Тук е и симфоничното звучене на класиката, тук е и соулът. Kan Wakan напомня за Air и Portishead, за Mazzy Star.

Линев и Питър Потьонди – китарист и продуцент, са единствените музиканти, които са на „пълно работно време” в групата. Техни гости често са вокалистката Кристиане Ботиста, барабанистът Джоуи Уоронкър, свирил с Beck и Atoms for Peace. Разбира се, неразривна част от Kan Wakan е и 14-членният оркестър Metamorphosis, дирижиран от чичото на Линев – българския композитор Стефан Линев.

“Искам да накарам хората за плачат на моята музика. Това е много драматично усещане”, споделя на висок глас амбициите си Георги Линев.

Вижде видеото към песента Like I Need You на групата Kan Wakan:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg