Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хайките за бежанци: От Средновековието до днес все така ли сме се пазили?

Божидар Димитров с предмодерен и сексистки коментар по Нова телевизия

Кадър от видео, заснето от самодейна хайка за бежанци на границата. - Хайките за бежанци: От Средновековието до днес все така ли сме се пазили?

Кадър от видео, заснето от самодейна хайка за бежанци на границата.

България все още е в Средновековието – така поне прозвучаха изказвания на Божидар Димитров в ефира на Нова телевизия. Поканен да коментира темата за зачестилите „хайки за бежанци“ по границата с Турция, директорът на Националния исторически музей ги определи като нещо напълно нормално, нарече ги дълг на всеки български гражданин и стигна до сексистки коментар към водещата Анна Цолова.

„Държавата това сме ние – каза Димитров. – Тези хора изпълняват дълга си на границата. Дълг на всеки български гражданин е да пази държавата. Така е било винаги – от Средновековието до сега така се е пазила българската граница.“

Божидар Димитров се похвали и че е бил от другата страна – арестуван през 72-а от помак от село до турската граница, където проучвал тракийски ниши. За награда тогавашният Динко получил плат за панталон.

Водещата Анна Цолова запита дали заради това, че тя не пази границата и не арестува бежанци с белезници „свински опашки“, не е доблестен гражданин. В отговор Божидар Димитров отново се върна в патриархално-средновековната житейска философия:

„Вие сте жена и имате други задължения. Имате дете, доколкото знам, много хубаво момченце. Имате мъж, за когото трябва да се грижите. Това е функцията на жената, не да обикаля с калашник.“

Хуманистичната гледна точка в предаването защити политологът доц. Анна Кръстева. Тя запита в коя демократична държава, и то от най-високата властова точка – министър-председателят може да говори за „хайки за бежанци“.

Вижте още: САМОДЕЙНО САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ

Кръстева се опита да начене тезата, че мечтанията и сравненията с едно време не са приложими в една модерна държава като днешна България – но така и не можа да се доизкаже, прекъсната и от водещите, и от историка.

Божидар Димитров съобщи, че вече имало и хора, които „пазят бабичките“ по селата – в социалните мрежи често се появява въпросът защо динковистите ловят бежанци по границата, но никой не спасява възрастните самотни хора от битовата престъпност. Според директора на НИМ и такива хайки имало – и биели „много лошо“, ако спипат някой „малко по-мургав от мене да рови в някой двор“.

Видео от самодейна „хайка за бежанци“ по границата:

Цивилните отряди за защита на жените и вярата ЗАДЪРЖАНЕ НА МИГРАНТИ И ИЗПРАЩАНЕ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ…Никакви 112, никакви полицаи-предатели не ни трябват.Действаме сами !!!

Публикувахте от Joseph Louis Barrow в 10 април 2016 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90