Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

От тази музика комарите не хапят (чак толкова)

Дъбстепът на Скрилекс (носител на „Грами“) действал като репелент. Снимка: Личен архив - От тази музика комарите не хапят (чак толкова)

Дъбстепът на Скрилекс (носител на „Грами“) действал като репелент. Снимка: Личен архив

Според ново научно изследване, електронната музика действа като репелент, особено дъбстепът и по-конкретно създаваният от американеца Скрилекс.

Звукът е „жизненоважен за репродукцията, оцеляването и запазването на популацията за много животни“, твърди екипът от международни учени, специализиращи в проучването на комари и болестите, които пренасят. За изследването си те използват насекоми от вида Aedes aegypti, познати като преносители на жълта треска. Насекомите биват подложени на електронна музика с цел да се разбере работи ли тя и като репелент. Пускат им парчето „Scary Monsters And Nice Sprites“ от едноименния албум на Скрилекс (награден с „Грами“) заради смесицата от много ниски и много високи честоти.

„При насекомите нискочестотните вибрации улесняват сексуалните взаимодействия, докато шумът пречи на представителите на вида да възприемат сигнали от приемника“, обясняват учените, публикували проучването си в списанието „Acta Tropica“.

Женските комари са твърде заети да се „забавляват“ с музиката, вследствие на което хапят приемника по-рядко или по-късно, отколкото биха го ухапали при други, не-дъбстеп обстоятелства.

Обяснението за това явление вероятно се крие в това, че когато човек слуша музика, кръвообращението му се забавя. Дъбстепът може би помага и за намаляването на популацията на комарите, тъй като те се сношават „доста по-рядко“, когато има музика около тях.

„Наблюдението, че такава музика може да забави атаката над приемника, да намали кръвообращението и да наруши честотата на чифтосването, осигурява нови възможности за изграждане на лични имунни защити срещу болести, пренасяни от комари“, обобщава проучването.

Лятото наближава, а топлото време носи със себе си ята от комари. За да се предпазите, вече не ви трябва репелент на химическа основа – пуснете си дъбстеп.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС