Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

От вас снимки от ваканциите ви с книга, от нас – награда книга

Първите заглавия за читателите участници във фотоконкурса на „Площад Славейков“

Първите награди от новото издание на фотоконкурса „Ваканция с книга“. Снемка: Площад Славейков - От вас снимки от ваканциите ви с книга, от нас – награда книга

Първите награди от новото издание на фотоконкурса „Ваканция с книга“. Снемка: Площад Славейков

Конкурсът „Ваканция с книга 2020” тази година ще бъде малко по-различен заради пандемията и карантината. Вече получихме първите фотографии и са чудесни.

До края на август очакваме вашите снимки на адрес ploshtadslaveikov@gmail.com заедно с кратко (или дълго) описание къде е направен кадърът, защо сте избрали това място за снимката и какво мислите за книгата, която сте включили в композицията. Фотографията трябва да е от 2020 г.

Най-хубавите снимки ще бъдат публикувани в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук. А онези от тях, които получат най-много харесвания, ще попаднат и в сайта – като илюстрация на седмичната рубрика „Топ 10 на Книжен център „Гринуич”.

Ще ви разкажем и какви награди ви очакват. Авторите на най-добрите снимки ще получат книга, подготвили сме няколко нови издания.

„Времеубежище”, Георги Господинов (изд. „Жанет 45”, 2020)

Новият роман на най-превеждания български писател е за спиралите на миналото и за начина, по който човекът и времето си взаимодействат. Дело на същото перо, създало „Физика на тъгата” и „Естествен роман”, книгата обещава да остане като една от важните книги на нашето време.

Вижте още: МИНАЛОТО Е САМО В ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО

„Тайната на Старата гора”, Дино Будзати (изд. „Лист”, 2019)

Илюстрирано от Кирил Златков, това е едно от най-красивите издания на тази детска книга, появила се за пръв път през 1935 г. История за едно момче, за загадки и тайни, написана в напевния ритъм на приказките, но с експресията на роман за възрастни. Издание, което е ценна придобивка за всяка библиотека за дълги времена.

„Кеят на злото”, Греъм Грийн (изд. „Кръг”, 2020)

Класическият роман на Греъм Грийн от 1938 г. разказва за чистото зло, въплътено в тийнейджъра Пинки, който става шеф на мафията на 17 години. Това е предвестникът на цяла поредица образи в литературата и киното, които възпяват бунта на младостта. Уилям Голдинг (авторът на „Повелителят на мухите“) нарича Грийн „върховен летописец на човешкото съзнание и тревожност от ХХ в.“.

„Морякът, комуто морето обърна гръб”, Юкио Мишима (изд. „Апостроф”, 2019)

И в този роман има разбунтували се млади хора, които търсят отмъщение, отхвърляйки „предателството” на по-старите поколения.

Юкио Мишима е един от най-изявените японски писатели, три пъти номиниран за Нобелова награда. Въпреки скандалната безцеремонност в книгите му, третиращи основно теми като еротиката и смъртта, той е смятан за едно от лицата на съвременната японска литература.

„Морякът, комуто морето обърна гръб” е един от емблематичните японски романи за всички времена, който излиза за пръв път в превод на български език.

„История за краля и дъжда”, Кирил Златков и Зорница Христова (изд. „Точица”, 2020)

Черно-бялата рисувана приказка е подарък за възрастните.

„Това е книга за трудни времена”, казват авторите ѝ.

Книга, която не се прочита и забравя, а стои наблизо в тъжни дни. Кирил Златков е нарисувал историята за най-архетипната история в световната цивилизация – за потопа – с маслени рисунки изцяло в нюанси на сивото. Кратките текстове на Зорница Христова допълват изключителната им сила с въздействащата лаконичност на красивото слово.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg