Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отдолу-нагоре: как се трансформира градът чрез култура

Срещи с водещи британски експерти подготвят Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-а

Eдиният от двамата лектори, Питър Дженкинсън, има водеща роля в сферата на културата вече повече от 20 години. - Отдолу-нагоре: как се трансформира градът чрез култура

Eдиният от двамата лектори, Питър Дженкинсън, има водеща роля в сферата на културата вече повече от 20 години.

Как градската среда може да се променя чрез култура? А какви са трудностите пред организаторите на културни събития (и как да се справят с тях)? В две срещи за културния мениджмънт през май в София и Пловдив ще научим повече за артистичните идеи в посока „отдолу-нагоре“ заедно с водещи в областта британски експерти.

Събитията са част от образователната платформа на фондация „Пловдив 2019”, която включва серия от семинари и специализирани срещи с фокус проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

На 11 май от 18,30 ч. в Новата конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски” (Ректорат, Северно крило, ет. 2) всички желаещи ще имат възможност да се включат в отворен разговор с Питър Дженкинсън и Шийла Райт, модериран от Виктор Янков.

Теми на срещата са промяната на градската среда чрез култура, ролята на културните предприемачи, креативните пространства и изместването към социални, граждански и политически ангажирани практики. Събитието ще се проведе на английски език с превод на български.

В професионалното ателие за артистични мениджъри – в Пловдив, на 15 май, от 14 до 18 ч., в Малката конферентна зала на Дом на културата „Борис Христов” (ет. 2) – британските лектори заедно с директора на Британския съвет в България Любов Костова ще разискват проблемите, пред които се изправят организаторите на културни събития в България.

Участниците ще получат практически съвети за разрешаване на трудности, с които се сблъскват в своята работа. Професионалното ателие ще се проведе на английски език и е с предварителна селекция на участници. Желаещите за участие могат да кандидатстват до 1 май през регистрационната форма тук.

Кои са лекторите?

Питър Дженкинсън има водеща роля в сферата на културата вече повече от 20 години. Той работи активно за промени в културната и политическата среда и се старае да повиши социалната справедливост. Канцлер е на училището за изкуства „Канън хил“, член в прогресивната политическа мрежа „Компас“, основател на английската платформа за кретивност в образованието „Криейтив партнършипс“, която в момента е на стойност 110 милиона паунда; както и на „Ню арт галери Уолсоу“ – на стойност 21 милиона паунда.

Шийла Райт работи в сферата на културните и креативните икономически политики и устойчивото им осъществяване от десетилетия. Автор е на редица статии и научни трудове с фокус върху устойчиви културни, креативни и социални проекти, умения и инвестиционни политики.


„Форум 2019: Долу-горе култура“ се реализира от фондация „Пловдив 2019“, Културния Център на СУ „Св. Кл. Охридски“, Британски съвет България, фондация „Америка за България” и Salzburg Global Seminar.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg