Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отговорът на Русия за демонтажа на съветските паметници в Полша

Обсъждат се три вида асиметрични ответни мерки на Закона за декомунизацията

Този паметник на маршал първоначално е издигнат в Краков, Полша, но през 90-те години е демонтиран и изнесен в Русия, където през 1995 г. е поставен в град Киров.  Снимка: Киров.ру - Отговорът на Русия за демонтажа на съветските паметници в Полша

Този паметник на маршал първоначално е издигнат в Краков, Полша, но през 90-те години е демонтиран и изнесен в Русия, където през 1995 г. е поставен в град Киров. Снимка: Киров.ру

Русия подготвя мерки от асиметричен характер в отговор на приетия от полските власти Закон за декомунизация, предвиждащ демонтаж на съветските военни паметници в страната – съобщава вестник „Известия“. От Министерството на външните работи на Русия са обявили пред изданието, че „неприятелските действия на Варшава в никакъв случай няма да останат без последствия“.

Разглеждат се няколко варианта на ответни мерки: персонални санкции против полските политици, участвали в разработката на закона, икономически мерки за въздействие, а също и привличане на вниманието към „проблема“ на международната сцена.

В руското МВнР отбелязват, че темата за „незаконното премахване“ на съветските паметници в Полша се обсъжда както в хода на контактите с поляците, така и с други партньори на Русия. Сред международните институции, в които се повдига въпросът, влизат Организацията за безопасност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и Организацията на Договора за колективна сигурност.

На 25 юли Съветът на федерациите предложи на президента на Русия Владимир Путин да ограничи сътрудничеството с Полша заради Закона за демонтаж на съветските военни паметници, а също и да въведе санкции против иницииралите го парламентаристи. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че засега по този повод не са приети никакви  решения.

Президентът на Полша Анджей Дуда утвърди новата редакция на Закона за декомунизация на 17 юли. Документът предвижда демонтаж на съветските паметници в цялата страна, включително бюстове и мемориални табели. Почти всички съветски паметници в Полша – около 500 на брой – са военни, тъй като тези от чисто идеологически характер са били демонтирани още в началото на 90-те години. Новите норми влизат в сила три месеца след публикуването на указа.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg