Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си актьорът Мирослав Косев

С над 50 роли в театъра и 25 в киното, артистът почина на 63 години

През годините Мирослав Косев е работил с някои от най-авторитетните имена в българската режисура. - Отиде си актьорът Мирослав Косев

През годините Мирослав Косев е работил с някои от най-авторитетните имена в българската режисура.

Мирослав Косев, актьор с повече от 50 роли на сцената на Военния театър, почина на 63 години, съобщиха от трупата.

Възпитаник на проф. Филип Филипов, чийто клас по актьорско майсторство за драматичен театър завършва през 1979 г. във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, Косев започва кариерата си на сцената на Драматичен театър – Пазарджик, а в трупата на Театър „Българска армия“ игра от 1986 до днес, повече от три десетилетия.

През годините Мирослав Косев е работил с някои от най-авторитетните имена в българската режисура – Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Николай Ламбрев, Андрей Аврамов, Здравко Митков, Иван Добчев, Диана Добрева и др.

„Искрящият му поглед и благата му усмивка, деликатният му характер и огромната му любов към всички колеги на сцената допълваха огромния му талант и неспираща творческа енергия“, написаха за него колегите му от Театър „Българска армия“.

Мирослав Косев има участия в над 50 театрални постановки и повече от 25 игрални филма.

Носител е на „Икар“ (2008) за поддържаща мъжка роля за ролята на Сорин в „Чайка“ от А. П. Чехов, режисьор Крикор Азарян.

Играл е в „Г-н Пунтила и неговия слуга Мати“ от Б.Брехт, в образа на Мати; Поткальосин в „Женитба“ от Н. В. Гогол; Марин Желязков в „Одисей пътува за Итака“ от К. Илиев; Д-р Астров във „Вуйчо Ваньо“ от А. П. Чехов; Капулети – „Ромео и Жулиета“; от Уилям Шекспир; Иванов в „Иванов“ от А.П.Чехов; Марко Петрович – „В полите на Витоша“ от П. К. Яворов и много други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg