Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си Андрония и ни остави безмълвни

Тя беше Рони от „Насекомикс“ и суинг кралица от „Сентиментъл суингърс“

Андрония Попова (1973 - 2017). Снимка: Иван Дончев - Отиде си Андрония и ни остави безмълвни

Андрония Попова (1973 - 2017). Снимка: Иван Дончев

Почина певицата Андрония Попова. След дълга битка си отиде в един понеделник – начало на огромна празнота за нейните близки и почитатели. Твърде млада напусна сцената и живота – на 44. Но посрещна края с достойнство, спокойствие, доброта и любов, споделиха приятелите й.

Тя беше Рони от „Насекомикс“, правещи музика извън времето и пространството, и суинг кралица от „Сентиментъл суингърс“, чиято музика е от друго време и пространство. За нея пеенето беше магия – все едно дали пее български поп с Help Me Jones или джаз стандарти на Били Холидей.

Андрония Попова е завършила пиано и класическо пеене в столичното музикално училище „Любомир Пипков“, а след това — арт мениджмънт в НБУ и вокална педагогика в Софийския университет. Впоследствие е приета в музикалния колеж „Менис“ в Ню Йорк.

От съвсем млада е позната на столичните ценители от джаз клубовете. Участва в музиката към филма „Прогноза“ на Зорница София, в „Източни пиеси“ на Камен Калев, както и в „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ на Стефан Командарев.

„Безмълвен съм. Мога да кажа само, че изгубих много близък приятел“, сподели нейният колега и автор на текстове на много от песните ѝ, Марий Росен.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg