Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си Арнълд Уескър, Сърдитият млад човек

Точно преди година на българска сцена бе възродена пиесата му „Кухнята“

Освен на пиеси, Арнълд Уескър е автор и на четири сборника с разкази, два тома с есета, публицистична книга, детски роман.  - Отиде си Арнълд Уескър, Сърдитият млад човек

Освен на пиеси, Арнълд Уескър е автор и на четири сборника с разкази, два тома с есета, публицистична книга, детски роман.

Сър Арнълд Уескър, един от водещите съвременни британски драматурзи, е починал на 83 години. Създал повече от 40 пиеси за над пет десетилетия работа, Сърдитият млад човек си е отишъл във вторник след дълго боледуване, съобщава вдовицата му пред Би Би Си.

Арнълд Уескър е познат и у нас – неговата първа пиеса „Кухнята“, играна вече близо 60 години по световните сцени, е поставяна от проф. Николай Люцканов през 70-те години. Точно преди година, през април 2015-а, тя бе възродена от сина на големия режисьор – Владимир Люцканов.

Уескър е водеща фигура в поколението писатели от края на 50-те години, което се прочува като Сърдите млади хора – група, в която влизат също Кингсли Еймис, Джон Брейн и Алън Силитоу. Названието им, макар и по-късно отхвърляно от тях, идва заради темата за разочарованието, преминаваща през творчеството им, заради гневния им протест против социалното неравенство, съсловните прегради и лицемерието в обществото.

Арнълд Уескър е автор и на четири сборника с разкази, два тома с есета, публицистична книга, детски роман. Пиесите му са превеждани на 17 езика и играни по целия свят. У нас в книжно тяло в превод на Димитри Иванов е излизала и драматургичната „Четирите годишни времена“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах