Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си Асен Гаргов, но ще остане с „Детелини“

Той изпълни „Развод ми дай“, един от химните на демокрацията

Асен Гаргов (1949 - 2017). Снимка: БГНЕС - Отиде си Асен Гаргов, но ще остане с „Детелини“

Асен Гаргов (1949 - 2017). Снимка: БГНЕС

След дълго боледуване на 68 години почина Асен Гаргов, научи „Площад Славейков“ от близки на музиканта. Той остава в историята на родната попмузика като автор на един от химните на демокрацията „Развод ми дай“ и като дългогодишен сценичен партньор на Лили Иванова, създал някои от популярните й хитове.

Роден е на 24 юли 1949 г. и от малък започва да свири на цигулка. Любовта му към музиката и към китарата се заражда в Чили, където като съвсем млад живее с родителите си – там баща му работи в българската дипломатическа служба. В Чили Гаргов учи китара в известна музикална школа. У нас кариерата му започва в началото на 70-е във вокален квинтет „Студио В“, където е поканен от Вили Казасян.

Той стоеше зад голямото завръщане на Лили Иванова в края на 80-те, след многогодишното й отсъствие от българската сцена. С него тя има дълго и плодотворно сътрудничество, повече от всеки друг музикант, с когото е работила. На Гаргов принадлежи най-добрия аранжимент (от трите) на емблематичната песен от репертоара на Лили „Камино“, смята Йорданка Христова. Той е автор на музиката на един от големите й хитове „Детелини“ (текстът е на Асен Ошанов), двамата изнасят десетки концерти и записват албуми.

Раздялата им като партньори в живота през 1991 г. слага край и на творческото им сътрудничество. Двамата са в обтегнати отношения през годините – той й забранява да изпълнява песните му, тъй като не му плаща авторски права, а тя не разрешава той да включи нейни изпълнения в диска със свои песни, който възнамерява да издаде по случай 60-годишнината си.

https://youtu.be/TcPX2Lt6WZM

Като самостоятелен изпълнител Асен Гаргов е известен най-вече с песента „Развод ми дай“ от 1989 г. Музиката на хита е на Александър Кипров, а текстът – на Александър Петров.

https://youtu.be/PLKvsMc-dS4

В средата на 90-те Гаргов работи с Маргарита Хранова – неговата песен „С любов“ дава заглавието и на един от нейните албуми. Той е записал и два дуета с нея – „Нека бъде така“ и „Забрави за мен“, влезли в албума й „Марги и приятели“. През 1996 г. неговата песен „Забрави за мен“ печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“

Поклонението ще бъде в петък, 11 август, в столичната църква „Света Неделя“ от 12,30 ч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС