Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си Дина Шнайдерман

Жената, изсвирила всички сонати на Моцарт само за една вечер, се събра там горе със съпруга си Емил Камиларов

Дина Шнайдерман многократно е била лектор в музикални курсове по цял свят и жури в международни конкурси. Снимка: БГНЕС - Отиде си Дина Шнайдерман

Дина Шнайдерман многократно е била лектор в музикални курсове по цял свят и жури в международни конкурси. Снимка: БГНЕС

Една от най-големите български цигуларки, Дина Шнайдерман, почина в Упсала, Швеция. Жената, успяла да изсвири всички сонати на Моцарт само в една вечер, е издъхнала на 9 август, съобщават нейни близки и приятели във Фейсбук.

Родена в Одеса и ученичка на легендарния проф. Давид Ойстрах, тя учи дирижиране при проф. Владимир Симеонов в София и проф. Цеки и проф. Ферара в Италия. След като се омъжва за цигуларя Емил Камиларов, се установява с него в България.

Новосформираният между двамата музикален дует се оказва толкова успешен, че композитори като Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Кабалевский и Йохан Непомук посвещават свои творби на него.

В началото на 80-те години Камиларов и Шнайдерман напускат България. Кариерата ѝ продължава с музициране и диригентство в Европа, Америка и Япония.

Дина Шнайдерман многократно е била лектор в музикални курсове по цял свят и жури в международни конкурси. През 2001 г. книгата с рекордите на Гинес ѝ отделя специално внимание заради изключителното постижение да изпълни всички сонати от Моцарт за една вечер. А две години по-късно в Оксфорд е обявена за жена на годината.

„Току-що научавам, че ни е напуснала голямата българска цигуларка Дина Шнайдерман – написа в социалната мрежа музикантът Тодор Митров. – Тя беше неповторим музикант и човек. Никой не можеше да устои на огнения ѝ темперамент и на сцената, и в живота. Само един факт – не помня на колко години беше Дина (във всички случаи над 65), когато за една вечер изпълни всички концерти за цигулка на Моцарт….

Сигурно тя вече се е събрала там горе с нейния партньор в живота и на сцената Емил Камиларов и двамата радват Господ с концертите за две цигулки на Бах. Вивалди и др., така както радваха нас десетилетия наред. Дълбок поклон!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах