POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си Джеймс Ласт, майсторът на щастлива музика

Научил за болестта си, тази година той започна прощално турне

Джеймс Ласт пред оркестъра си през 1974 г. - Отиде си Джеймс Ласт, майсторът на щастлива музика

Джеймс Ласт пред оркестъра си през 1974 г.

Музикантът Джеймс Ласт почина на 86 години. Продалият милиони записи със своя оркестър и редовен телевизионер във Великобритания си е отишъл в съня си в дома си във Флорида във вторник. Ласт бе известен със стила „щастлива музика“, негова запазена марка.

През пролетта той участва в „Ройъл Албърт Хол“ като част от прощално турне, след като през септември миналата година съобщи, че е сериозно болен и навярно смъртта е близо. Въпреки опасността, Ласт се реши на поредицата от концерти, за да се сбогува с почитателите си.

„Най-важното е моите фенове да имат най-добрите концерти в живота си. Ще направим това нашия най-щастлив концерт“, заяви през февруари Ласт.

Роденият в Германия музикант започва кариерата си през 60-те, като прави записи със своя оркестър – голяма банда с допълнителни струнна секция и хор. През живота си той е продуцирал общо 75 хитови албума, като в пика на кариерата си е създавал по два на месец.

„Не мога да говоря за сбогом – това е ужасно усещане“, каза Ласт пред Би Би Си през март, когато изнесе и последния си концерт в „Ройъл Албърт Хол“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90