Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си фотографът на Че Гевара и Пикасо

Рене Бури почина на 81 години след дълго боледуване

Рене Бури на фона на прочутия портрет на Че Гевара. - Отиде си фотографът на Че Гевара и Пикасо

Рене Бури на фона на прочутия портрет на Че Гевара.

Швейцарският фотограф Рене Бури, прочул се с портретите си на Че Гевара, Пабло Пикасо и други известни личности, почина на 20 октомври в дома си в Цюрих. Той е издъхнал на 81 години след дълго боледуване, съобщи „Франс прес“.

Бури е роден в Цюрих на 9 април 1933 г. и е завършил местното училище по изкуства и занаяти. В средата на 50-те започва работа като оператор в швейцарското представителство на компанията „Уолт Дистни“, а после се увлича по фотографията. Ментор му е френският майстор на обектива Анри Картие-Бресон, който през 1959 г. му урежда работа в известната фотоагенция „Магнум“.

Рене Бури става световноизвестен през 1962 г., след като издава албума „Германци“. Година по-късно заминава за Куба, където прави някои от най-емблематичните си снимки. Сред тях са портрети на Фидел Кастро и Че Гевара. Другите му известни фотографии са на френския архитект Шарл льо Корбюзие, на испанския художник Пабло Пикасо и др.

Бури има над 30 000 снимки, повечето от които се съхраняват в Елисейския музей на фотографията в Лозана.

Че Гевара с пура

Че Гевара с пура

Кубинският лидер Фидел Кастро

Кубинският лидер Фидел Кастро

Пабло Пикасо през обектива на Рене Бури

Пабло Пикасо през обектива на Рене Бури

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС