Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си Гергина Тончева, първият директор на Класическата гимназия

Легендарен преподавател, за когото българският език и литература бяха любословие

Гергина Тончева (1932 - 2020). Снимка: БГНЕС - Отиде си Гергина Тончева, първият директор на Класическата гимназия

Гергина Тончева (1932 - 2020). Снимка: БГНЕС

На 87 години почина Гергина Тончева, легендарен преподавател, първият директор на НГДЕК. Новината за кончината ѝ съобщи дъщеря ѝ Антония Тончева във Фейсбук.

„Преди броени часове Гергина приключи земния си път. Съобщавам го първо на вас, защото за добро или лошо съдбите ви са се преплели с нейната във времето. Светъл път към вечността, майчице! Сърцето ми спря да бие“, гласи публикацията на Антония.

Смъртта ѝ е настъпила на 11 юли – два дни, след като преподавателката получи първия приз на новоучредената награда „Иван Вазов“ за духовен принос. Вместо нея отличието прие проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, възпитаник на Класическата гимназия.

Родена на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско, Гергина Точнева завършва гимназия в Сандански, а след време „българска филология“ в Софийския университет.

Става учител по български език и литература в Ивайловград през 1954-а, където съпругът ѝ е районен прокурор. Три години по-късно семейството се премества в Девин. През 1960 г. пристигат в София, където Гергина Тончева започва работа в новооткритата 91-ва гимназия с преподаване на немски език (I Немска гимназия). През 1977 г. е поканена да заеме длъжността директор на новосъздадената Класическа гимназия – НГДЕК „Константин-Кирил Философ“, където преподава „Любословие“.

„Ролята на Гергина Тончева за развитието на Класическата гимназия и образованието в страната ни е неоценима, особено за поколенията нейни възпитаници, докоснати от невероятното ѝ умение да ръководи, вдъхновява и буди ума и сърцата им“, отбелязват от Министерството на културата в съболезнователен адрес до семейството на Гергина Тончева, както и до „стотиците ѝ колеги и ученици, които завинаги ще пазят спомените и наученото от нея“.

Носител е на орден „Стара планина“ за принос към българската култура и образование. За 30-годишнината на НГДЕК получава награда от СУ „Св. Климент Охридски“. През 2010-а ѝ е присъдено най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век”. През годините получава още „Заслужил учител“ – почетна награда на Академия „Vivarium Novum“ – Рим, Награда „Проф. Марко Семов“ – за ярко присъствие в духовния живот на нацията, Награда за принос към столичното образование. От 2018-а е почетен гражданин на София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg