Отиде си Гергина Тончева, първият директор на Класическата гимназия

Легендарен преподавател, за когото българският език и литература бяха любословие

Гергина Тончева (1932 - 2020). Снимка: БГНЕС - Отиде си Гергина Тончева, първият директор на Класическата гимназия

Гергина Тончева (1932 - 2020). Снимка: БГНЕС

На 87 години почина Гергина Тончева, легендарен преподавател, първият директор на НГДЕК. Новината за кончината ѝ съобщи дъщеря ѝ Антония Тончева във Фейсбук.

„Преди броени часове Гергина приключи земния си път. Съобщавам го първо на вас, защото за добро или лошо съдбите ви са се преплели с нейната във времето. Светъл път към вечността, майчице! Сърцето ми спря да бие“, гласи публикацията на Антония.

Смъртта ѝ е настъпила на 11 юли – два дни, след като преподавателката получи първия приз на новоучредената награда „Иван Вазов“ за духовен принос. Вместо нея отличието прие проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, възпитаник на Класическата гимназия.

Родена на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско, Гергина Точнева завършва гимназия в Сандански, а след време „българска филология“ в Софийския университет.

Америка за България

Става учител по български език и литература в Ивайловград през 1954-а, където съпругът ѝ е районен прокурор. Три години по-късно семейството се премества в Девин. През 1960 г. пристигат в София, където Гергина Тончева започва работа в новооткритата 91-ва гимназия с преподаване на немски език (I Немска гимназия). През 1977 г. е поканена да заеме длъжността директор на новосъздадената Класическа гимназия – НГДЕК „Константин-Кирил Философ“, където преподава „Любословие“.

„Ролята на Гергина Тончева за развитието на Класическата гимназия и образованието в страната ни е неоценима, особено за поколенията нейни възпитаници, докоснати от невероятното ѝ умение да ръководи, вдъхновява и буди ума и сърцата им“, отбелязват от Министерството на културата в съболезнователен адрес до семейството на Гергина Тончева, както и до „стотиците ѝ колеги и ученици, които завинаги ще пазят спомените и наученото от нея“.

Носител е на орден „Стара планина“ за принос към българската култура и образование. За 30-годишнината на НГДЕК получава награда от СУ „Св. Климент Охридски“. През 2010-а ѝ е присъдено най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век”. През годините получава още „Заслужил учител“ – почетна награда на Академия „Vivarium Novum“ – Рим, Награда „Проф. Марко Семов“ – за ярко присъствие в духовния живот на нацията, Награда за принос към столичното образование. От 2018-а е почетен гражданин на София.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3