Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Отиде си големият актьор Иван Налбантов

Иван Налбантов получи „Аскеер“ за цялостно творчество през 2019 г. Снимка: ТБА - Отиде си големият актьор Иван Налбантов

Иван Налбантов получи „Аскеер“ за цялостно творчество през 2019 г. Снимка: ТБА

На 80 години почина Иван Налбантов. Новината за кончината на големия актьор съобщиха пред „Площад Славейков“ от Театър „Българска армия“. Смъртта му е настъпила след кратко боледуване.

С над 100 роли в театъра, киното и телевизията, Иван Налбантов бе една от големите фигури на актьорското изкуство у нас, за което свидетелстват и множеството му награди. През 2019 г. той получи и „Аскеер“ за цялостно творчество.

Иван Налбантов бе дългогодишен преподавател по сценична реч в НАТФИЗ и по актьорско майсторство в Пловдивския университет. През последните десетилетия се изявяваше и като поет и беше член на Съюза на българските писатели.

Налбантов бе част от трупата на Военния театър, най-новата му роля бе в комедията „Балдахинът“, с премиера през декември 2020-а. В актуалния афиш има още четири заглавия с негово участие – „Железният светилник“, „Албена“, „Жена без значение“ и „Урок по български“.

„Отиде си един от най-големите изпълнители на словото, замина си една епоха – сподели пред „Площад Славейков“ дълбоко натъжен Мирослав Пашов, директор на Военния театър. – Загубихме много добър приятел, топъл, благ, свестен човек.“

Иван Налбантов е роден на 5 август през 1940 г. в Сопот. Още като ученик в Карлово играе театър в самодейни състави. Завършва НАТФИЗ в класа на Кръстю Мирски. През 1965 г. постъпва в Сливенския театър, където играе две години. От 1967 г. е в трупата на Театър „Българска армия“.

„Актьор с богата творческа биография на сцената и на екрана, самобитен поет и вдъхновен преподавател и учител на много поколения актьори, Налбантов остана верен на голямата си любов към един единствен театър – Театър „Българска армия“ – пишат колегите му от трупата. – Над 50 години той не му измени, като премина през всички етапи на развитие и израстването му до водещ театър в страната.“

Излиза на сцената на Военния театър още като студент в пиесата на Магда Петканова „Апостолът на свободата“. Играл е и цар, и селянин, превъплъщавал се е в многобройни образи на български класици и съвременни автори. Незабравими остават участията му в блестящите спектакли на театъра на армията „Смертию смерт поправ”, „От земята до небето”, „Дачници”, „Делото Дантон”, „Щастливецът иде”, „Иванов”, „Веранда в гората”, „Ученик на дявола”, „Напразните усилия на любовта”, „Дванайсета нощ”, „Господин Пунтила”, „Носорози”, „Както ви харесва”, „Страх и мизерия на третия райх”, „Двубой”,„Вуйчо Ваньо”, „Опит за летене”, „Емилия Галоти”, „Финале гранде”, „Албена”, „Железният светилник”, „Жена без значение”.

„Образите, които изграждаше бяха винаги искрени и заразителни, запомнящи детайли ги украсяваха така, че оставаха незабравими – казват от „Армията“. – В последните години от живота си той направи режисьорски спектакъл по стиховете на Иван Вазов „Урок по български”, предавайки на младите си колеги цялата любов, знание и талант, натрупани в годините.“

Колегите му ще помнят и хубавото му чувство за хумор, Налбантов не обичал да говори за болести и да се оплаква. В паметта на всички ще остане и със стиховете, които е рецитирал великолепно не само на сцената, а и на сбирки с приятели. Знаел десетки стихотворения наизуст, учел ги за удоволствие, от любов към поезията.

Като изключителен майстор на художественото слово, Иван Налбантов е бил канен из цяла България като диктор на официални събития и национални празници – неговият глас придаваше тържественост на всяка проява.

Приятелите и почитателите на Иван Налбантов могат да се сбогуват с него на 12 май от 11 ч. във фоайето на Военния театър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах