Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си голямата актриса Емилия Радева

Емилия Радева и Апостол Карамитев в кадър от филма „Легенда за любовта“ (1957)  - Отиде си голямата актриса Емилия Радева

Емилия Радева и Апостол Карамитев в кадър от филма „Легенда за любовта“ (1957)

Емилия Радева, любима актриса на няколко поколения, е починала вчера на 90-годишна възраст, дни преди рождения си ден на 23 май, съобщиха от Театъра на армията, където тя е играла от 1958 г. до пенсионирането си.

Емилия Радева, родена през 1932 г. в Радомир, е на сцената още от 1955 г., когато завършва ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски.

През 1974 г. е удостоена със званието заслужил артист, а 6 години по-късно и със званието народен артист. През 2003 г. е наградена с орден Стара планина – I степен „за приноса си за развитието на българското изкуство и култура“. Носител е и на орден „Кирил и Методий”.

През 2013 г. е наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество.

Известна е и с много роли в знакови български филми като „Матриархат”, „Дело 205/1913 П. К. Яворов”, „Железният светилник” и др. Последната ѝ роля в киното е от 2019 г. във филма на Иван Ничев „Можеш ли да убиваш”.

Поклонението ще се състои на 16 май от 13.30 ч. в храм „Свети Седмочисленици” в София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg