Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си голямата балерина Алисия Алонсо

Смятана за една от най-великите в това изкуство, тя десетилетия наред танцува с проблеми със зрението

Алисия Алонсо получава аплодисменти в „Ел Гран Театро“ в Хавана през март 2016 г. Снимка: БГНЕС/ EPA/MICHAEL REYNOLDS - Отиде си голямата балерина Алисия Алонсо

Алисия Алонсо получава аплодисменти в „Ел Гран Театро“ в Хавана през март 2016 г. Снимка: БГНЕС/ EPA/MICHAEL REYNOLDS

Кубинската балерина Алисия Алонсо е починала на 98-годишна възраст, предава Би Би Си, цитирайки кубинската държавна медия. Смятана за една от най-великите балерини на ХХ в., след революцията през 1959 г. тя основава и ръководи Националния балет на страната си по времето на Фидел Кастро.

Когато е на 19, се появяват проблеми със зрението ѝ, по-късно е диагностицирана с отлепена ретина, а сетне губи и периферното си зрение. Когато танцува пред публика, разчита на сценичното осветление.

Алисия Алонсо си отиде и остави огромна празнина, но и недостижим завет – коментира президентът Мигел Диас-Канел. – Тя позиционира Куба на олтара на най-добрия танц по целия свят.

Родена като Алисия Ернестина де ла Каридад дел Кобре Мартинес дел Ойо на 21 декември 1921 г., Алонсо за първи път се качва на сцена, когато е на 10. Влюбва се в балета незабавно.

Когато погледнеш към публиката и видиш, че театърът е пълен с хора, усещаш, че си жив, че си се родил. Прекрасно, уникално е“, разказа тя в интервю за Би Би Си през 2015 г.

На 16 години Алонсо се омъжва за колегата си Фернандо Алонсо. Двамата се местят в Ню Йорк и се присъединяват към трупата на балет Caravan. На 19 зрението ѝ започва да се влошава и лекарите ѝ казват, че има отлепена ретина.

Страдах ужасно заради зрението си, правиха ми няколко операции на очите. Разлепяне на ретината. Беше ужасно – припомня си балерината. – Казаха ми да не движа главата си бързо надолу или наляво и надясно. Така беше две години. Казаха ми, че никога повече няма да танцувам. Е, аз танцувах отново.“

Докато трае периодът на възстановяването ѝ, учителите идват у тях и движат пръстите ѝ, за да научи стъпките си за „Жизел“. Въпреки това проблемът се завръща и в един етап от кариерата ѝ се влошава дотолкова, че дори спира да вижда колегите си танцьори.

В края на 40-те години се изявява в редица главни роли, но е позната най-вече със спектакъла „Жизел“, който изнася на сцените в Лондон и Ню Йорк. През 1948 г. основава своя собствена балетна компания в Хавана. Начинанието не потръгва добре и през 1956 г. школата е закрита заради липса на финансиране.

След това, Алонсо участва в създаването на Националния балет на Куба. В биография на балерината от 1981 г. се разказва, че тогава Фидел Кастро я попитал колко пари ще са ѝ нужни. Когато тя отвърнала „100 хил. долара“, Кастро ги удвоил. Балетът на Алонсо достига до всички в Куба, като трупата играе постановките си дори във фабрики и на други работни места. Тя е директор на балетната трупа до 70-годишната си възраст, дотогава самата тя също танцува.

Примабалерината Алисия Алонсо (1921-2019) не губи желанието си да танцува дори и на 95-годишна възраст. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg