Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си Харпър Ли, да изгубиш присмехулник

Авторката на един от най-големите американски романи почина на 89 години, няколко месеца след като на пазара излезе втората ѝ книга

В последните години Ли живее в специализирано заведение на около километър от родния си дом в Монроувил, Алабама.  - Отиде си Харпър Ли, да изгубиш присмехулник

В последните години Ли живее в специализирано заведение на около километър от родния си дом в Монроувил, Алабама.

Харпър Ли, чийто роман „Да убиеш присмехулник“ (1961) е една от емблемите на американската литература, почина на 89 години, съобщава британският „Гардиън“. Кметът на родния й град Монроувил, Майк Кенеди, потвърди смъртта й.

До миналата година знаменитата писателка имаше само една книга. Романът за адвоката Атикус Финч и неговата епична битка да спаси живота на един тъмнокож, разбил редица расистки стереотипи в Съединените щати и превърнал се в класика, бе продаден в милиони екземпляри по целия свят.

При все още противоречиви обстоятелства в средата на 2015-а година бе публикувана и друга книга на Ли – „И страж да бди на пост“, писана преди „Да убиеш присмехулник“ и неодобрена от редактора на авторката.

В последните години Ли живееше в специализирано заведение на около километър от родния си дом в Монроувил, Алабама. Именно там е позициониран и град Мейкомб, в който се развива действието в прочутата ѝ книга.

Ли е родена в Монроувил през 1926-а и докато расте, пред очите ѝ непрестанно е расовото разделение в обществото. Като дете тя споделя няколко лета с друг амбициозен писател, Труман Капоти, който се настанява в съседна на нейната къща. Години по-късно той я кани да го придружи до Канзас, за да му помогне в проучванията за документалния роман от 1966-а „Хладнокръвно“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90