Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си и Румен Цонев, един композитор в театъра

Румен Цонев бе един от най-обичаните преподаватели в НАТФИЗ и в Нов български университет. - Отиде си и Румен Цонев, един композитор в театъра

Румен Цонев бе един от най-обичаните преподаватели в НАТФИЗ и в Нов български университет.

Почина Румен Цонев, един от най-успешните композитори в българския театър. Професорът си е отишъл в петък.

Цонев бе сред най-обичаните преподаватели в НАТФИЗ и в Нов български университет. Мнозина от най-добрите певци сред актьорите дължат музикалните си умения на него. Той е създател на две от най-харесваните от публиката представления – „Ритъм енд блус“ – Първа и втора част, в Театър „Зад канала“, в което музиката играеше главната роля.

Румен Цонев е роден в Бургас. Завършва Консерваторията, доктор е на изкуствознанието, доктор на Парижкия университет – Сорбоната. Ръководи департамент “Театър” в Нов български университет. Беше гостуващ професор в Сорбоната, в Националната консерватория за драматично изкуство в Париж, Лионската консерватория, Консерваторията за полифонична музика в гр. Тур, в Кралския колеж за музика, Лондон.

Написва музиката за над 200 театрални спектакъла, към игрални, документални и анимационни филми, както и на произведения за музикален театър. Спектакли с негова музика са играни в почти всички европейски страни, САЩ и Канада. Основава и дирижира Френския вокален ансамбъл за православна музика.

Работата на Румен Цонев в театъра е отличена с Икар и Аскеер за музиката му към спектаклите “Дванайста нощ” и “Ритъм енд блус”.

Поклон!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg