СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си капитан Ханс Клос

Полската кинолегенда Станислав Микулски почина от старост на 85 години

Станислав Микулски се прочу с ролята си на полския агент кап. Ханс Клос от сериала „Залог, по-голям от живота“. - Отиде си капитан Ханс Клос

Станислав Микулски се прочу с ролята си на полския агент кап. Ханс Клос от сериала „Залог, по-голям от живота“.

На 85 години днес сутринта почина известният полски актьор Станислав Микулски, който в страните от бившия соц лагер си спечели голяма популярност с ролята на капитан Ханс Клос от телевизионната поредица „Залог, по-голям от живота“.

„На 27 ноември в 05:15 сутринта си отиде Станислав Микулски – актьор от театъра и киното, полска киноикона, забележителен и чувствителен човек. Приятел“, написа във Фейсбук неговият биограф Кшищоф Генчелевски.

Своя актьорски път Миколски започва през 50-те години на миналия век. Той е ангажиран от няколко варшавски театъра, в които изиграва над 80 образа, сред които и този на Хамлет.

Първата си филмова роля Микулски получава през 1955-а в култовата лента на Ян Рибковски „Часове на надеждата“. Следващата година Анджей Вайда го снима в една от първите си творби – „Канал“, с която откри нова ера в полското кино.

В чужбина Микулски стана известен с ролята си на агента на полското разузнаване Ханс Клос в култовия сериал „Залог, по-голям от живота“. Неговият екранен герой, който от 1941 г. до края на войната доставя ценна информация за съветската армия, бе любимец на милиони телевизионни зрители. Много години Микулски бе един от най-популярните актьори в бившия соц лагер.

„Помните ли Ханс Клос? Имаше и такива моменти, в които бих искал на всяка цена да го забравя. Но всичко свършваше като борба с вятърни мелници – хората не ми го позволиха. Даже в далечна Монголия, след куп години, хората ме разпознаваха по
улицата, а какво да говорим за родната ми улица във Варшава!“, писа в своята биография видният Микулски.

През 70-те години на миналия век той се снима в още няколко филма и телевизионни сериали, но никой от тях не достига популярността на „Залог, по-голям от живота“. През 1990 година, след като излиза в пенсия, той продължава да работи пред камера и има телевизионни участия. През 2012 г. Микулски отново се превъплъщава в ролята на своя разузнавач във филма на Патрик Вега „Ханс Клос: Залог, по-голям от смъртта“, разказващ за по-нататъшната съдба на полския агент.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg