POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си кларинетистът Петко Радев

Свирил 11 години в Ла Скала, музикантът почина на 84 години

Снимка: Личен архив - Отиде си кларинетистът Петко Радев

Снимка: Личен архив

Българският кларинетист и педагог акад. Петко Радев почина на 84 години, съобщава БНР.

Роден в хасковското село Свобода, Петко Радев започва да свири на кларинет първо народна музика, после преминава класическо обучение в софийското Музикално училище и в Музикалната академия, където е възпитаник на проф. Сава Димитров.

Печели редица награди от национални и международни конкурси. Свири последователно в Симфоничния оркестър на БНР и Софийската филхармония, а през 1974 г. печели конкурс за първи кларинетист в Оркестъра на Миланската Скала, където работи близо 11 години.

След завръщането си в България Петко Радев е професор в Националната музикална академия, която го удостоява с титлата Доктор хонорис кауза. До края на живота си остава върл „пропагандатор“ на българската народна музика.

https://youtu.be/3jCuUWnwM28

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС