POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си клоунът Роко, вълшебникът от „Пирогов“

Докторите по смехотерапия Роко (вляво) и Коко. - Отиде си клоунът Роко, вълшебникът от „Пирогов“

Докторите по смехотерапия Роко (вляво) и Коко.

Роко, клоунът, който веселеше децата в онкологиите и спешните отделения в София, си отиде. Малцина знаеха истинското му име – Марин Неделчев, хлапетата го познаваха единствено като смехотерапевта д-р Роко. Двамата с д-р Коко се превръщаха във вълшебници и омагьосваха болните хлапета в страната, в която истинските клоуни са толкова малко… Чудесата си правеха напълно безплатно. 

Дегизирани като палячовци, Николай Николаев и Марин Неделчев предлагаха на малките палавници най-дефицитната стока – надеждата, добротата и смеха. За тях усмивката бе най-силното лекарство.

Коко и Роко създават преди десетина години спектакъла „Един балон с изненади“, след като се уверяват как песните, фокусите и скечовете им оказват въздействие, което допълва ефекта на медикаментозното лечение на децата. Министерството на здравеопазването одобрява проекта. Двамата успяват да намерят частни спомоществователи и така „докторите“ успяват да обиколят всички софийски болници, а след това минават на визитация в Добрич, Варна и Каварна. Коко и Роко влизаха в детските отделения с подскоци и запяваха: „Ние сме доктори вълшебници и лекуваме с най-старото и евтино лекарство – смеха.“

Роко и Коко обиколиха всички столични онкологии и спешни отделения.

Роко и Коко омагьосваха децата в столичните онкологии и спешни отделения.

Ето някои от техните клоунски заповеди:

Аз съм твоят клоун. Твоят най-добър приятел и съветник. Повярвай ми и разчитай винаги на мен!

В живота освен добри клоуни има и лоши хора. Ама много. Те боядисват и пребоядисват лицата и душите си, но нямат нищо общо с клоуна. Научи се да различаваш добрите клоуни от лошите хора.

Не говори обидни и лоши думи за никого, дори много да те е ядосал. Знай, че думите са като куршуми. Могат да наранят и дори да убият някого.

Не завиждай!

Сбогом, д-р Роко, поклон!

Опелото ще бъде в понеделник от 13 ч. в столичната църква „Св. Седмочисленици“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg