POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си Майкъл Бонд, бащата на мечето Падингтън

Писателят, създал един от най-обичаните от децата герои, издъхна на 91 години

Майкъл Бонд пише първата книга за мечето Падингтън през 1958 г. Илюстрация: Харпър Колинс - Отиде си Майкъл Бонд, бащата на мечето Падингтън

Майкъл Бонд пише първата книга за мечето Падингтън през 1958 г. Илюстрация: Харпър Колинс

Майкъл Бонд, създателят на един от най-обичаните от децата образи – мечето Падингтън, почина на 91 години. Той си е отишъл във вторник след кратко заболяване, съобщават издателите му от „Харпър Колинс“.

Бонд издава първата си книга, „Мечето Падингтън“, през 1958 г. Обичащото мармалад изключително учтиво мече от „дълбоко, тъмно Перу“ идва да живее в Лондон. Историята му започва на гара „Падингтън“ в британската столица, недалеч от мястото, където Бонд дълго време живее. Мечето стои и чака някой да му обърне внимание. Забелязват го мистър и мисис Браун, които решават да го приберат в дома си.

За повече от половин век Бонд пише общо 19 книги за Падингтън, излизат няколко анимационни сериала, а през 2014 г. – и успешен пълнометражен филм (с приходи от над 288 млн. долара). По-късно тази година предстои по кината да излезе продължението на „Падингтън“.

Мечето Падингтън

В радиоинтервю за Би Би Би от декември 2014 г. Майкъл Бонд разказва, че е решил да напише разказ за Падингтън „просто за собствено удоволствие“. Прибирайки се към дома в навечерието на Коледа през 1956-а видял на витрината на един магазин самотното плюшено мече и го купил за жена си. След това се загледал в играчката и започнал да измисля историята.

По целия свят са продадени над 35 милиона екземпляра от книгите за Падингтън, публикувани са на повече от 30 езика. Последната история излезе този април – Paddington’s Finest Hour.

У нас са преведени четири от книгите с приключенията на героя – „Мечето Падингтън“, „Отново за Падингтън“, „Падингтън идва на помощ“ и „Падингтън в чужбина“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС