Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Отиде си Мишел Льогран, остави ни „Вятърните мелници“ (видео)

Композиторът Мишел Льогран на фестивала в Кан през 2013 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отиде си Мишел Льогран, остави ни „Вятърните мелници“ (видео)

Композиторът Мишел Льогран на фестивала в Кан през 2013 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският композитор Мишел Льогран, трикратен носител на „Оскар“, е починал на 86-годишна възраст в парижския си дом. Смъртта му е настъпила на 26 януари през нощта, в петък срещу събота, съобщи „Льо Монд“.

Льогран е работил в много музикални направления, писал класически е произведения, мюзикъли, правил е аранжименти, записвал е албуми, свирил е джаз, дирижирал е оркестри и е автор на музика за тв и кино филми.

По време на кариерата си е работил с Майлс Дейвис, Рей Чарлз, Орсън Уелс, Франк Синатра и Едит Пиаф. От 1953 г. той пише музика за телевизионни филми, а от края на 60-те работи и за Холивуд. Дори в почетна възраст, когато вече бе над 80-годишен, Легран не се отказа от професията и миналата година написа саундтраци за два филма – „J’ai Perdu Albert“ и „Morning Shine“. Планираше концерт във френската столица през април тази година.

Роден е на 24 февруари 1932 г. в Париж, в семейството на диригента, ръководител на вариететен оркестър Рейман Легран. Мишел учи музика в Парижката консерватория през 1940-а, а на 22-годишна възраст издава дебютния си албум, „I Love Paris“, който се продава в над осем милиона копия.

Композиторът е получил три оскара в катетгориите за най-добра песен и най-добра филмова музика: през 1969 г. за „Вятърните мелници на твоето съзнание“ от „Аферата Томас Краун“ (най-добра песен), през 1972 г. за „Лятото на 42“ (най-добър саундтрак) и през 1984 г. – за мелодрамата на Барбра Стрейзънд „Yentl“ (най-добър запис на песни за филм). Лауреат е и на БАФТА и „Златен Глобус“.

През дългия си творчески живот той пише музика за повече от 200 филма и сариали.

Доза Щастие

ДС