VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Отиде си Мишел Льогран, остави ни „Вятърните мелници“ (видео)

Композиторът Мишел Льогран на фестивала в Кан през 2013 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отиде си Мишел Льогран, остави ни „Вятърните мелници“ (видео)

Композиторът Мишел Льогран на фестивала в Кан през 2013 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският композитор Мишел Льогран, трикратен носител на „Оскар“, е починал на 86-годишна възраст в парижския си дом. Смъртта му е настъпила на 26 януари през нощта, в петък срещу събота, съобщи „Льо Монд“.

Льогран е работил в много музикални направления, писал класически е произведения, мюзикъли, правил е аранжименти, записвал е албуми, свирил е джаз, дирижирал е оркестри и е автор на музика за тв и кино филми.

По време на кариерата си е работил с Майлс Дейвис, Рей Чарлз, Орсън Уелс, Франк Синатра и Едит Пиаф. От 1953 г. той пише музика за телевизионни филми, а от края на 60-те работи и за Холивуд. Дори в почетна възраст, когато вече бе над 80-годишен, Легран не се отказа от професията и миналата година написа саундтраци за два филма – „J’ai Perdu Albert“ и „Morning Shine“. Планираше концерт във френската столица през април тази година.

Роден е на 24 февруари 1932 г. в Париж, в семейството на диригента, ръководител на вариететен оркестър Рейман Легран. Мишел учи музика в Парижката консерватория през 1940-а, а на 22-годишна възраст издава дебютния си албум, „I Love Paris“, който се продава в над осем милиона копия.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Композиторът е получил три оскара в катетгориите за най-добра песен и най-добра филмова музика: през 1969 г. за „Вятърните мелници на твоето съзнание“ от „Аферата Томас Краун“ (най-добра песен), през 1972 г. за „Лятото на 42“ (най-добър саундтрак) и през 1984 г. – за мелодрамата на Барбра Стрейзънд „Yentl“ (най-добър запис на песни за филм). Лауреат е и на БАФТА и „Златен Глобус“.

През дългия си творчески живот той пише музика за повече от 200 филма и сариали.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg