Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си Никола Филипов, прочел първите тв новини

През 1989-а той съобщи за оставката на Тодор Живков, децата го познаваха от „Педя човек, лакът брада“

Никола Филипов чете новините в „По света и у нас“ в продължение на 32 години. - Отиде си Никола Филипов, прочел първите тв новини

Никола Филипов чете новините в „По света и у нас“ в продължение на 32 години.

Едно от емблематичните лица на Българската национална телевизия, Никола Филипов, е починал на 86 години. Той бе на малкия екран 32 години, прочете първите новини в телевизионния ефир и е приспивал поколения българи с куклата Педя човек, лакът брада. Вестта за кончината му съобщи обществената медия.

„Винаги съм имал много добро чувство към хората, винаги съм ги уважавал и на всичките си ученици съм казвал едно и също: запомнете, зрителят за вас е като Бог“, е една от репликите, с които новинарят, познат от мнозина като Чичко Филипов, е известен.

Филипов е първият български телевизионен говорител. През 1959 г. той прочита първите новини в ефира ни – зад малка масичка, принадлежала преди това на цар Борис III. След това води „По света и у нас“ в продължение на 32 години – докато се пенсионира през 1991 г.

Той е човекът, чийто глас слушат из цяла България през ноември 1989-а да съобщава за събитията от Десети и оставката на Тодор Живков.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах