Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си още един голям, Пол Кантнър

Китаристът на Jefferson Airplane е починал на 74 години

Пионерът в психеделичния рок Пол Кантнър е преживял инфаркт по-рано тази седмица. - Отиде си още един голям, Пол Кантнър

Пионерът в психеделичния рок Пол Кантнър е преживял инфаркт по-рано тази седмица.

Пол Кантнър, вокалист, китарист, текстописец и съосновател на психеделичната рок банда Jefferson Airplane, е поредният музикант, който първият месец на 2016-а ни отнема – след Лени Килмистър, Дейвид Боуи, Глен Фрей, Блек… Кантнър е починал в четвъртък на 74-годишна възраст, е съобщил мениджърът му пред Ей Би Си.

Според вестник „Сан Франциско Гейт“ причина за смъртта на китариста е полиорганна недостатъчност. По-рано тази седмица той е получил и инфаркт, твърди изданието.

Кантнър основава Jefferson Airplane през 1965 заедно с приятеля си, певецът Марти Бейлин. Музикантът дава гласа и китарата си за повечето от парчетата на бандата. Съавтор е на песни като Today, Martha, Crown of Creation, We Can Be Together и Volunteers.

След като през 1972-а Jefferson Airplane се разпада, Кантнър основава нова група с част от досегашните си колеги – Jefferson Starship. През 70-те и 80-те тя издава поредица от поп и рок хитове.

Jefferson Airplane се събира отново през 1989-а – за нов албум и турне. Няколко години по-късно обединение вижда и Jefferson Starship, с която Кантнър продължи да свири до смъртта си, въпреки че през март миналата година преживя сърдечен удар.

Да си спомним за пионерите в психеделичния рок с едно от емблематичните парчета на Jefferson Airplane:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС