Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си още един великан, Еторе Скола

Създател на киношедьоврите „Обичахме се толкова много“, „Грозни, мръсни, зли“, „Един особен ден“

Еторе Скола (1931-2016) - Отиде си още един великан, Еторе Скола

Еторе Скола (1931-2016)

Януари ни отне още един великан в изкуството, италианския кинорежисьор Еторе Скола. Маестрото на гротеската си е отишъл във вторник, на 84 г. Починал е в клиника в Рим, където е бил в кома от неделя насам, след като е приет в кардиохирургията на болницата, съобщиха италианските медии.

Еторе Скола е създател на повече от 40 филма, сред които шедьоврите „Обичахме се толкова много“ (1974), „Грозни, мръсни и зли“ (1976), „Един особен ден“ (1977), „Терасата“ (1980), „Балът“ (1983), „Сплендор“ (1988).

„Един особен ден“ е отличен със „Златен Глобус“ и номиниран за Оскар. Марчело Мастрояни като радиожурналист и София Лорен като домакиня се срещат на фона на зараждащия се фашизъм в Италия през 1930-а. „Обичахме се толкова много“ е комедийна драма за живота след войната на трима партизани, участвали заедно в Съпротивата. Годините отлитат и охлаждат въодушевлението им, а личният живот на всеки от тях, успоредно с обществения, протича с редица провали. Филмът печели голямата награда на Mеждународния филмов фестивал в Москва през 1975 г. На следващата година на Скола е присъден приза за най-добър режисьор на фестивала в Кан за „Мръсни, грозни, зли“.

След дебюта си в киното като сценарист през 1953 г., Скола получава първия си шанс да режисира през 1964 г. с „Ако позволите, ще говорим за жени“, с Виторио Гасман. През 2003 г. снима последния си филм – „Хората на Рим“.

Паоло Мерегети, кинокритикът на „Кориере дела Сера“, написа, че Скола бе отличителният „политически“ глас на следвоенното кино в Италия.

Член на Италианската комунистическа партия, Еторе Скола стана министър на културата в „сянка“ на кабинет, създаден с партийни лидери през 1989-а.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg