Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си писателят Пат Конрой

Принцът на приливите, знаков автор за американската литература, е починал на 70 години

Пат Конрой е водеща фигура в литературата на Американския юг от ХХ век. Няколко от неговите романи са и екранизирани. - Отиде си писателят Пат Конрой

Пат Конрой е водеща фигура в литературата на Американския юг от ХХ век. Няколко от неговите романи са и екранизирани.

Писателят Пат Конрой – автор на романи като „Принцът на приливите“ и „Блус в лятна нощ“ – е починал на 70-годишна възраст. Конрой, който страдаше от рак на панкреаса, си е отишъл в петък вечерта в дома си в Бофорт, Южна Каролина, като до последния момент семейството му е било около него, съобщи съпругата му, цитирана от Би Би Си.

Пат Конрой е водеща фигура в литературата на Американския юг от ХХ век. Няколко от неговите романи са и екранизирани. На български език писателят е познат освен с „Принцът на приливите“ и „Блус в лятна нощ“, също и с „На юг от Брод Стрийт“. Той има и няколко неиздавани у нас книги.

С първа книга, публикувана през 1970-а (The Boo), през 1986 г. Конрой публикува най-известния и добре познат роман „Принцът на приливите”. Книгата разказва историята на Том Уинго, безработен учител от Южна Каролина, който отива в Ню Йорк, за да помогне на сестра си Савана, която е поетеса със склонност към самоубийство, да се справи с миналото си. Романът е филмиран със същото име през 1991 г., с участието на Ник Нолти и Барбара Стрейзънд.

През 1995 г. излиза романът „Блус в лятна нощ”, в който се разказва за американеца Джак Маккол, живеещ в Рим, който се връща в Южна Каролина, след новината за терминално заболяване на майка му. Историята показва опитът му да се изправи срещу последствията от самоубийството на съпругата му и битката за попечителство над дъщеря им, и да постигне възраждането на старите приятелства, компрометирани по време на Виетнамската война.

„Южна Каролина изгуби обичан син снощи – написа в Туитър губернаторът на щата Ники Хейли. – Пат Конрой ще ни липсва. Можем да открием утеха като знаем, че думите му и любовта към Южна Каролина ще живеят вечно.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg