Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си проф. Димитър Трендафилов, майсторът на шрифта

Художникът е проектирал графичното оформление на множество книги и телевизионни предавания

Димитър Трендафилов е ученик на Борис Ангелушев, на когото сътрудничи още като студент. Снимка: НХА - Отиде си проф. Димитър Трендафилов, майсторът на шрифта

Димитър Трендафилов е ученик на Борис Ангелушев, на когото сътрудничи още като студент. Снимка: НХА

Проф. Димитър Трендафилов е починал, съобщават от Катедра „Плакат и визуална комуникация“ към Националната художествена академия. Преподавателят по шрифт и калиграфия си е отишъл на 17 март, на 79 години.

„На 17 март ни напусна нашия любим преподавател, колега, приятел, духовен учител и Кръстник – професор Димитър Трендафилов – пишат от катедрата. – Със своята творческа и бащинска енергия той оставя завинаги в сърцата ни ярък пример за голям художник и човек.“

Трендафилов завършва ателието по „Илюстрация“ на проф. Веселин Стайков в Националната художествена академия – София през 1965 г. Ученик е на Борис Ангелушев, на когото сътрудничи още като студент. Специализира шрифт в Талин и Прага.

Художникът работи в областта на графиката и калиграфията, автор е на редица запазени шрифтове, проектира графичното оформление на множество книги и телевизионни предавания. През последните години се занимава предимно с калиграфия и сериграфия, като излага работите си в България и други европейски страни.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Поклонението ще се състои на 23 март (сряда) от 12:30 часа в храма „Св. София“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах