Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отиде си проф. Димо Заимов

Художникът, украсявал редица обществени сгради през годините, е автор на металната завеса в зала 1 на НДК

Димо Заимов е носител е на орден „Кирил и Методий” I степен, награди на СБХ, Комитета за култура, БСФС, награда на София и други. Снимка: http://www.antimovski-han.org - Отиде си проф. Димо Заимов

Димо Заимов е носител е на орден „Кирил и Методий” I степен, награди на СБХ, Комитета за култура, БСФС, награда на София и други. Снимка: http://www.antimovski-han.org

Един от майсторите в монументалното изкуство у нас, проф. Димо Заимов, е починал, съобщават от Министерството на културата. Негови пана са разположени в редица обществени сгради в страната – една от най-известните му работи обаче е творбата от хиляди метални дискове – използвана като завеса на симфонични концерти в зала 1 на Националния дворец на културата.

Димо Заимов, роден през 1930 г., завършва Художествената академия в София през 1954 г., специалност „Живопис“ в класа на Дечко Узунов. След това работи като художник в мина „Бухово“, а сетне – като художествен редактор в държавно издателство „Наука и изкуство“. През 1963 г. става хоноруван асистент, а през 1966 – редовен. От 1982 година е професор в катедра „Стенопис”.

Завесата от метални дискове е сред най-известните творби на Димо Заимов.

Завесата от метални дискове в зала 1 е сред най-известните творби на Димо Заимов.

От 1970 г. работи предимно в областта на монументалните изкуства – негови пана има в бившите партийни домове в Перник и Велико Търново; класически витраж в Добрич; Бузлуджа, както и хотели в Търново, Пловдив, Русе, Бургас, Разград, курортен комплекс „Албена“ и др.

Носител е на орден „Кирил и Методий” I степен, награди на СБХ, Комитета за култура, БСФС, наградата на София и други.

Поклонението ще бъде на 6 януари (сряда) 2016 г. от 13 ч. в столичната църква „Св. София”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg