Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си шотландският Камю, Уилям Макилвани

Искам да реализирам още четири идеи, но не залагайте на това, каза писателят по-рано тази година

В родината си Уилям Макилвани е известен като бащата на тартановия ноар, както и като шотландския Камю.  - Отиде си шотландският Камю, Уилям Макилвани

В родината си Уилям Макилвани е известен като бащата на тартановия ноар, както и като шотландския Камю.

Шотландският писател Уилям Макилвани почина на 79 години след кратко боледуване. Авторът на романите „Странни приятелства“ и „Пещ“ си е отишъл в дома си в Глазгоу в събота, съобщава „Гардиън“.

В родината си Макилвани е известен като бащата на тартановия ноар, както и като шотландския Камю. В България има издадена само една книга – „Пещ“ (изд. „Еднорог“, 2001).

Писателят е вдъхновявал цяло поколение писатели, не само в родната си Шотландия, но и отвъд. По-рано тази година, в реч преди прожекцията на документален филм за живота му, Макилвани заяви, че иска да напише „три или четири нови неща“ преди края на кариерата си.

„Има три или четири неща, които бих искал да напиша преди да се оттегля, но ще го направя ли или не, не зная – заяви той. – Пиша от импулс, трябва да генерирам импулс. Имам може би четири идеи, които са важни за мен и се надявам да ги реализирам, но ако сте хазартен тип, по-добре не залагайте на това. Изчакайте и вижте какво ще се случи.“

Освен писател, Макилвани е поет, журналист и телевизионен водещ. Има принос още към политическия и спортния живот в Шотландия чрез редица колони и предавания на малкия екран. Носител е на множество литературни награди, сред които приза на Асоциацията на криминалните писатели, отличията „Уитбред“ и „Салтир“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90