Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Все още се страхувам от Черната чума… (Откъс от „Тенекиеният барабан“)

Гюнтер Грас почина на 87-годишна възраст

Корицата на оригиналното германско издание на „Тенекиеният барабан“. - Все още се страхувам от Черната чума… (Откъс от „Тенекиеният барабан“)

Корицата на оригиналното германско издание на „Тенекиеният барабан“.

Какво да ви кажа още: роден под електрическите крушки, на три години съзнателно прекъснал растежа си, получил барабан, песноломствал, стъклоломствал, вдъхвал ванилия, покашлял из черквите, нахранил Луци, съзерцавал мравките, Барабанко погребал, на Запад заминал, Изтока загубил, каменоделство изучил, като модел позирал, към Барабанко се върнал и бетона посетил, пари напечелил, безимен пръст кътал, пръста подарил, с усмивка избягал, възлязъл, арестуван, осъден, прибран, а сетне освободен – днес чествам трийсетгодишнина, а все още се страхувам от Черната чума – Амин!


Писателят Гюнтер Грас почина на 87-годишна възраст. „Тенекиеният барабан“ е първият му роман (1959 г.) и впоследствие се превръща в ключов текст за европейския магически реализъм.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Почина Гюнтер Грас

ДС