POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отказаха на Алла Пугачова да я впишат като „чуждестранен агент”

„Бунтът на Алла Борисовна е против путинската система.“ Реакциите на изявлението ѝ - от „осанна“ до „разпни я“

Алла Пугачова и съпругът ѝ Максим Галкин, обявен от руските власти за „чуждестранен агент“. Снимка: Инстаграм/Алла Пугачова - Отказаха на Алла Пугачова да я впишат като „чуждестранен агент”

Алла Пугачова и съпругът ѝ Максим Галкин, обявен от руските власти за „чуждестранен агент“. Снимка: Инстаграм/Алла Пугачова

Държавната дума на Русия реагира на желанието на руската поппевица Алла Пугачова да бъде вписана в регистъра на чуждестранните агенти, съобщават руските медии. Съавторът на закона за чуждестранните агенти, зам.-председател на руския парламент Пьотр Толстой, е заявил, че певицата е „изгубила връзка с реалността“. Той твърди, че след гръмкото си заявление Пугачова „губи подкрепата на порядъчните хора“, но все пак няма да влезе в списъка.

„Нейното място вече е в историческия музей за времената на СССР – казва в изявлението си пред медиите Толстой. – Сигурно е най-тъжно за артиста да престане да чувства своята страна и своя народ, да изпадне извън историята на Родината.“

Толстой е добавил, че Пугачова, за разлика от съпруга ѝ Максим Галкин, никога няма да има друга родина.

Вижте още: АЛЛА ПУГАЧОВА ПОИСКА РУСКИТЕ ВЛАСТИ ДА Я ОБЯВЯТ ЗА „ЧУЖДЕСТРАНЕН АГЕНТ“

Реакциите на руските общественици след вчерашното изявление на Пугачова против войната и в защита на мъжа ѝ, са разнопосочни.

Журналистката Ксения Собчак публикува пост в своя Телеграм канал, в който подкрепя изявлението на руската попкралица, „която винаги успява да изглежда ефектна и красива“, и припомня концерта на певицата пред ликвидаторите на аварията в Чернобил.

„През 1986 г. сама, преминавайки през всички инстанции, тя организира своя концерт в Чернобил пред ликвидаторите на аварията. Направи го през септември, само 4 месеца след трагедията. Атомната централа още не беше покрита със саркофаг. И до днес много от хората, участвали в ликвидирането на аварията, възприемат като свой химн нейната песен „Не да имаш 100 приятели“, разказва Собчак.

Актрисата Мария Шукшина, дъщеря на известния руски писател Василий Шукшин, особено популярна днес в Русия и подкрепяща Путин, изразява в своя Телеграм противоположно мнение. Тя нарича поведението на Пугачова „предизвикателно“ и го обяснява с „факта“, че певицата се чувства „безнаказана“.

„Защо Пугачова е решила, че нашите войници, защитаващи руснаците в Донбас и своята страна, са по-глупави от нея и не разбират защо проливат кръвта си? – пише Шукшина. – На фронтовата линия никой не смята целите на специалната операция за илюзорни, за разлика от Пугачова и нейните колеги, избягали зад граница. Според мен нашите войници нямат нужда от нейното съжаление. Те са по-високо от нея и морално, и духовно.“

Съветникът на Володимир Зеленски Олексей Арестович пък написа дълъг пост във Фейсбук, с който отговори на критиците на Алла Пугачова от другата страна на конфликта, на тези, които я упрекват, че не е била достатъчно остра:

„Много ми харесва как „украински блогъри“, копеленца с по 2-3 хиляди абоната, гръмко разсъждават по темата: „Коя пък е тая Пугачова?“. Пугачова, кълвачи небесни, е СССР против Руската федерация. Това е част от самоидентификацията на тези, които поддържаха основните цели на войната, обявени от Путин – възстановяването на СССР. Тоест, руското население на 40+.

Пугачова е център на тежестта на много сива страна, наречена „късен СССР”, селфмейд персона, главна, архетипна, осветена с всички лъчи и събрала цялото внимание на тези, които също искаха да бъдат Личности, но не успяваха. Това е акумулация на чувства, надежди, копнежи, любов, мечти на десетки милиони хора, чиято колективна медитация в продължение на няколко десетилетия се събра в нея като във фокус. С чийто колективен глас тя говореше. Това са десетки милиони души, издигнати чрез нейните песни (макар и за минути) до много високо ниво на чувствата. Това е учител на поколенията в страна, където отучваха да се чувства.

Това е главната антитеза на съветската система и главната теза на доброто, което вложиха хората в онова мрачно, задушно, сиво общество. Тези хора живееха, надяваха се, работеха, раждаха – вас и своите внуци, тоест – вашите деца – под нейната музика, работеха, даваха всичко от себе си, за вас, хората от бъдещето.

Това е епоха.

Вие като начало се опитайте да съберете в себе си две антитези от подобен мащаб и да ги пренесете през живота, като ги синтезирате в същността си.

Пугачова е човек, самостоятелно противопоставила себе си, с целия си начин на живот, на всепоглъщащата съветска сивота и – успяла да предизвика с таланта си дълбоки, чак до самоидентификация, симпатии от Системата, която на теория трябваше да я смаже. Симпатиите на Системата и неподправената любов на народа.

Тази война довършва СССР, който всъщност благополучно доживя до 24 февруари. Неслучайно умря Горбачов, но това още не беше краят на епоха. Беше само предзнаменование. Бунтът на Алла Борисовна, личност от огромен човешки мащаб, против путинската система е:

– сриване на легитимността на водещата митология на путинския режим;

– сриване на главния наратив, обясняващ тази война;

– взрив в сърцето на самоидентификацията на гражданите, съставящи основата на легитимацията на путинския режим;

– началото на края на този режим.

От Путин никой руснак не е очаквал самостоятелност. От Путин руснаците искаха само едно – възстановяване на Съюза. И ето че Съюзът го прокле.

Каквото и да се случи с Алла Борисовна, Путин като политическа фигура няма да го преживее. Пугачова свали от него одобрението.

Ето това е Алла Пугачова и нейното заявление“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС