Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отказът на Теодор Ушев от награда не бе съобщен в Москва

Руските телевизии промениха часа на излъчване на церемонията по закриването, за да избегнат изненади

Колумбийският сценарист и режисьор Сиро Гира обявява наградата за филма „Ф1.618“ с благодарности за оригиналността и творческия риск. Снимка: Стопкадър - Отказът на Теодор Ушев от награда не бе съобщен в Москва

Колумбийският сценарист и режисьор Сиро Гира обявява наградата за филма „Ф1.618“ с благодарности за оригиналността и творческия риск. Снимка: Стопкадър

Филмът на Теодор Ушев е единственият от западния свят, получил награда на 45-ия Московски кинофестивал. В основната програма на фестивала като представител на държави от Европейския съюз участва и филмът „Булката на мъртвеца“, копродукция между Румъния и Франция, но той не се радва нито на отзиви, нито бе споменат в наградния списък. В останалите категории на фестивала също има представители на така наречените „неприятелски страни“ за Русия – като Франция и Испания.

Часове преди церемонията Теодор Ушев съобщи пред „Площад Славейков“, че ще откаже наградата, като съпроводи отказа си със специална реч, която трябваше да бъде излъчена по време на събитието. Записът на речта, който „Площад Славейков“ публикува, е бил изпратен на организаторите. В него режисьорът заявява, че не може да приеме награда в града, в който се издават заповеди за убийство на хора. Тази реч не бе излъчена по време на награждаването.

Вижте още: ТЕОДОР УШЕВ ОТКАЗА СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА МОСКОВСКИЯ ФЕСТИВАЛ (ВИДЕО)

Почти всички награди на 45-ия ММКФ, с изключение на българския филм, бяха връчени на кинотворци и филми от Далечния Изток, Латинска Америка и Русия. За най-добър филм бе обявен „Трима братя“ (Чили, Аржентина) на режисьора Франсиско Папарея. „Сребърен Свети Георги“ за най-добър режисьор бе връчен на Тонатио Гарсия от Мексико за филма му „Черна луна“. За принос към световното кино награда взе режисьорът Карен Шахназаров, председател на „Мосфилм“, един от най-ярките поддръжници на путинския режим, който още в първия ден на войната срещу Украйна подкрепи руската инвазия.

Връчването на наградите в Москва се състоя в 19,30 часа московско време. То беше предшествано от лъскаво и пищно тържество по червения килим, което изглеждаше особено неподходящо във военно време и наподобяваше холивудските церемонии на презирания от руснаците Запад. Вместо да бъде директно излъчвано, награждаването на победителите бе стриймвано с часове закъснение в руските телевизии и онлайн канали, за да бъдат избегнати изненади, каквато би била речта на Теодор Ушев, с която отказва наградата.

Предварително изпратеният запис не бе излъчен нито в онлайн вариантите, нито по телевизията – водещите съобщиха, че няма кой да приеме наградата и не споменаха, че е отказана. Колумбийският сценарист и режисьор Сиро Гера, който обяви спечелилия специалната награда на журито, от сцената на Московския кинофестивал, заяви, че са решили да връчат наградата на „филм, на който благодарим за оригиналността и творческия риск. Смятаме, че подкрепата на подобни творчески търсения е важна задача на фестивала”.

Отзивите за „Ф1.618” в руските медии се появиха след премиерата на филма за зрители. В „Московский комсомолец“, една от любимите медии на режима, по неизвестни причини Теодор Ушев е наречен „живеещият в Канада рускоговорящ български аниматор“. Авторката на текста Светлана Хохрякова припомня, че българският режисьор е бил гост на руско-украинския анимационен фестивал „КРОК“ през 2011 г. и че е добре известен в обществото на аниматорите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg