Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отказват на музиканта Игор Бутман да свири в клубове в САЩ

Саксофонистът, доверен човек на Путин, е с двойно гражданство – руско и американско

Музикантът Игор Бутман (от ляво надясно), руският президент Владимир Путин, Вячеслав Фетисов (руски и съветски хокеист, депутат от Думата), министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на нощен хокеен мач на ледената пързалка в ГУМ на Червения площад в Москва през 2017-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отказват на музиканта Игор Бутман да свири в клубове в САЩ

Музикантът Игор Бутман (от ляво надясно), руският президент Владимир Путин, Вячеслав Фетисов (руски и съветски хокеист, депутат от Думата), министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на нощен хокеен мач на ледената пързалка в ГУМ на Червения площад в Москва през 2017-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един след друг американски клубове отказват участия на саксофониста Игор Бутман заради близките му връзки с Путин, съобщават руски издания.

Акцията по масовия отказ е свързана с инициатива на организацията „Art Against Agression“, която публикува в Туитър призив да бъде последван примера на бостънския клуб „Regatta Bar“.

„Не позволявайте на Бутман да джазира Путин. Джазът не трябва да бъде използван за прикриване на тиранията, потисничеството и войната“, се казва в призива на организацията.

Едно след друго отпадат участията на Бутман, планирани за началото на годината в САЩ.

Руският саксофонист има двойно гражданство – руско и американско. Той е известен като един от най-сериозните поддръжници на Владимир Путин, дори беше обявен за официално доверено лице на руския президент по време на изборите през 2018 г. Член е на висшето ръководство на партията „Единна Русия“ и нееднократно се е изказвал в подкрепа на агресивната политика срещу Украйна. Държавният департамент на САЩ забранява пътувания на американските граждани на територията на анексирания Крим, което Бутман редовно нарушава. Той е пренебрегнал дори официално изпратената му забрана да присъства на музикалния фестивал „Koktebel Jazz Party“ в Крим.

Бутман е един от най-изявените джазмени в Русия, собственик на руско-американски музикален лейбъл, директор на няколко международни музикални фестивала, народен артист на Русия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС