СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отказват регистрация на дружество на македонските българи заради името на Борис III

Българският цар е „негативна историческа личност от времето на фашизма“, обясняват в Северна Македония

По време на Втората световна война България е част от  Тристранния пакт, но цар Борис III отказва депортацията на евреите от Стара България. За Треблинка заминават 11 343 евреи от новоприсъединените области Вардарска Македония, Поморавие  и Беломорие. Снимка: Държавен архив - Отказват регистрация на дружество на македонските българи заради името на Борис III

По време на Втората световна война България е част от Тристранния пакт, но цар Борис III отказва депортацията на евреите от Стара България. За Треблинка заминават 11 343 евреи от новоприсъединените области Вардарска Македония, Поморавие и Беломорие. Снимка: Държавен архив

Охридското дружество за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети“, регистрирано през ноември 2021 г., може да бъде извадено от Централния регистър на Северна Македония, твърди македонската телевизия „Сител“, позовавайки се на Министерството на правосъдието в страната.

Според македонската общественост проблемът е в името на дружеството, защото цар Борис ІІІ е „негативна историческа личност от времето на фашизма“ и е „дал разрешение за депортация на македонските евреи към Треблинка“.

Централният регистър се позовава при регистрацията на Закона за търговските дружества, който гласи, че името и фамилията на историческа и друга известна личност могат да бъдат вписани в дружеството само със съгласието на лицето, а ако лицето е починало – със съгласието на техни роднини до трета степен по права линия. Ако няма такива, се изисква съгласие от Министерството на правосъдието, което твърди, че не е давало разрешение.

Липсва обяснение кой роднина на цар Борис ІІІ е дал съгласието си на основателите на Охридското дружество за утвърждаване на културните ценности на македонските българи.

Дружеството „Цар Борис III“ стана причина за острата реакция на еврейската общност и Фонда за Холокоста на евреите от Северна Македония. Те заявиха, че са обидени и призоваха държавото да подготви нормативна уредба, която да забрани регистрацията на сдружения, носещи имена на негативни исторически личности от времето на фашизма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90