POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откога не сме виждали „Славейков“ толкова празен?

Пълната промяна на площада започва на 8 май

Бронзовите Петко и Пенчо Славейкови пред празния площад в сряда сутринта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Откога не сме виждали „Славейков“ толкова празен?

Бронзовите Петко и Пенчо Славейкови пред празния площад в сряда сутринта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Броени дни преди началото на ремонта, столичният площад „Славейков“ се разкри широк и празен, какъвто не е бил от началото на промените – от времето, преди да се превърне в популярния книжен пазар. В последните дни сергиите със стари издания се настаниха пред хотел „Рила“ и сега столичани имат по-малко от седмица за разходки и последни снимки за спомен, преди мястото да претърпи пълна промяна.

Преобразяването на „Славейков“ започва на 8 май. Площадът е част от проекта на Столичната община за изграждане, възстановяване и обновяване на пространства в центъра на столицата. Стойността на ремонта е 46 078 473 лв., от които 41 220 994 лв. е безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Райони в растеж“.

С уведомление до живеещите в района на „Славейков“ от Пазари „Запад“ гарантират, че проектът не предвижда премахването на дървета, а пълно запазване на съществуващата дървесна растителност. От Общината твърдят, че ще засадят още дървета на площада и ще увеличат зелените площи. Ще бъде възстановен фонтанът, ще има чешмички, както и повече пейки.

След реконструкцята книжният пазар ще бъде възстановен на по-малка територия – букинистите ще бъдат разположени на не повече от 15 щендера, тъй като в района днес вече съществуват немалко добри книжарници.

Търговията с книги на площад „Славейков“ ще бъде ограничена до 15 щендера. Илюстрация: „Пазари Запад“

Освен естетическата промяна, „Славейков“ и „Графа“ ще претърпят и подмяна на подземната инфраструктура, настилките и релсовия път. По думите на зам.-кмета Евгени Крусев, ремонтът на площада трябва да приключи в средата на лятото.

Проектът е на Архитектурно-дизайнерска агенция А. Д. А.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg