Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откраднаха Оскар на Чаплин

Изчезнал е от офис в Париж

Чарли Чаплин има пет номинации и три награди Оскар. Отличията му са за цялостен принос и за филмите "Светлините на града" и "Циркът". - Откраднаха Оскар на Чаплин

Чарли Чаплин има пет номинации и три награди Оскар. Отличията му са за цялостен принос и за филмите "Светлините на града" и "Циркът".

Оскарът на Чарли Чаплин от 1929 г. е бил откраднат в края на януари от офиса на „Асоциация Чаплин” в Париж. Това твърди екипът на швейцарската организация, която има филиал във френската столица. Нейната мисия е да защитава името, лика и правата, свързани с творчеството на актьора.

Кейт Гайонварх – директор на асоциацията, не дава допълнителни детайли, но в имейл до медиите пише: „Ние и семейството на Чаплин сме абсолютно разклатени от тази загуба и вярваме, че полицията ще разрови до дъното тази кражба и ще върне Оскара съвсем скоро.”

Френският вестник Le Parisien цитира анонимен полицейски източник, който твърди, че и няколко писалки, принадлежали на холивудската легенда, също са били откраднати. Те са оценени на 80 хиляди евро. Същият информатор споделил пред медията, че крадецът е бил „перфектно информиран”.

Някои от статуетките на Американската филмова академия, раздадени преди 50-те години, са продадени през годините за хиляди долари по аукционите. (В днешно време, ако някой от лауреатите иска да се освободи от Оскара си, трябва да предложи първо на Филмовата академия възможността да го откупи за 1 долар. Това правило обаче не важи за по-старите „златни човечета“ – бел. ред.)

Чаплин, който умира през 1977 г., получава почетен Оскар на най-първите американски филмови награди през 1929 г. Призът му е присъден за актьорско майсторство, за сценарий, за режисура и за продуцентство за филма „Циркът”, в който Чарли играе иконичния скитник – герой, който по-късно се появява в много от неговите неми филми.

Още веднъж Чарли Чалин получава почетен Оскар – през 1972-а,”за неизмеримия ефект, който оказва върху киното през ХХ век”.
Въпреки известността и таланта си, Чарли Чаплин е носител само на един „регулярен“ Оскар и то за музика – в „Светлината на прожекторите” през 1973 г.

Представител на „Асоциация Чаплин” твърди, че организацията е имала намерение да даде назаем Оскара от 1929 г. на музей, посветен на Чаплин, който е трябвало да отвори врати догодина в Швейцария – държавата, в която актьорът прекарва последните 25 години от своя живот.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg