Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откраднаха портрет на Уинстън Чърчил от хотел в Канада

Подмяната на снимката с копие е открита случайно

Юсуф Карш,„Ръмжащият лъв“, 1941 г. Снимка: Уикипедия - Откраднаха портрет на Уинстън Чърчил от хотел в Канада

Юсуф Карш,„Ръмжащият лъв“, 1941 г. Снимка: Уикипедия

Известният черно-бял портрет на Уинстън Чърчил „Ръмжащият лъв“ е бил откраднат от хотел „Chateau Laurier“ в Отава, съобщава телевизия Си Ти Ви. Работещи в хотела разказват, че фотографията е била заменена с копие.

Управляващата „Chateau Laurier“ Женевиев Дюма разказва, че снимката на Чърчил е в читалнята на хотела от 1998 г. и е била една от неговите забележителности.

Кражбата е открита случайно – работещи в хотела забелязали, че снимката не виси по обичайния си начин, а след това се установило, че рамката е различна от останалите в читалнята.

„След разследване и потвърждение от музея на Юсуф Карш бе установено, че фотографията на Чърчил е заменена с копие на оригинала“, казват в специално изявление от хотела.

Фотографията „Ръмжащият лъв“ е направена от канадския фотограф Юсуф Карш през декември 1941 г. след реч на британския премиер-министър в парламента. Това е една от най-известните снимки на Чърчил.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90