Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Юнаци“ откраднали цяла книга на Божидар Димитров

Крали са ме 40 години, чак такова нещо не се беше случвало, казва директорът на НИМ

Божидар Димитров се  изумил, когато видял книгата си, „написана“ от друг автор. - „Юнаци“ откраднали цяла книга на Божидар Димитров

Божидар Димитров се изумил, когато видял книгата си, „написана“ от друг автор.

Книгата на Божидар Димитров „12 мита в българската история“ е била открадната – не само текстът, но и корицата, и се е разпространявала под чуждо авторство. Това става ясно от съобщение на Националния исторически музей, оглавяван от Димитров. Самият той в момента е зает с културна дейност, но когато се освободи, планира да види какво ще ги прави „тези юнаци“.

„Директорката на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” проф. дфн Боряна Христова изпаднала в ступор, когато, преглеждайки новопостъпили книги в библиотеката, с изумление видяла известната книга на Божидар Димитров „12 мита в българската история” (120 хиляди екземпляра, продадени за една година) в съвсем друго състояние. Корицата била същата, текстът – също, само името на автора било друго – Антонио Иванджиков. Книгата е излязла от „Печатница НИМА” ЕООД, Плевен“, пишат от НИМ.

Божидар Димитров също се снабдил с книгата на… Иванджиков. „Крали са ме през близо 40-годишната ми дейност като автор. Откраднати ми бяха още като млад автор две статии; редовно ми крадат студии, идеи, заглавия, но да ми откраднат цяла книга – е, това не беше ми се случвало”, коментира Димитров.

„Доколкото знам, компетентните органи, защитаващи авторското право, вече са сезирани, но какво ще направя аз, ще видя по-нататък. Все още съм зает с подготовката на тракийската изложба в Лувъра, а напоследък съм зает и с подготовката на изложба в Кремълския музей в Москва. Като се освободя, ще видя какво ще ги правя тези юнаци”, допълни той.

Проверка сочи, че книгата „12 мита в българската история“ с автор Антонио Иванджиков е била издадена в края на април 2014 г. Това се вижда от кеширана от Гугъл версия на страница в уебсайта на Националния регистър на издаваните книги в България. В момента тази страница не съществува.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90