Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откраднат ли е „Бърдмен“ от Уди Алън?

Приликите с Куршуми над Бродуей на Уди Алън са твърде много...

Отдаване на почит или плагиатство са приликите между "Бърдмен" и "Куршуми над Бродуей"? - Откраднат ли е „Бърдмен“ от Уди Алън?

Отдаване на почит или плагиатство са приликите между "Бърдмен" и "Куршуми над Бродуей"?

Невъзможно е в последните няколко дни да не сте чули многократно за „Бърдмен“, големият победител на тазгодишните Оскари. Филмът на Алехандро Гонзалес Иняриту, който претендира да е вдъхновен от разказ на Реймънд Карвър (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА), но създаде и съмнения за твърде близки връзки с култовия „Куршуми над Бродуей“ (1994) на Уди Алън, пише „Индипендънт“.

Една от най-добрите комедии на американеца също се върти около проблемите на главния актьор в много емоционална пиеса. Възможно е, разбира се, сходната сюжетна структура да е просто съвпадение, но действието в двата филма се развива приблизително по едно и също време.

Първото по-силно усещане за дежа вю обаче идва, когато актьорът, изигран от Едуард Нортън, влиза в продукцията и пламенно изрежда имената на редица актьори, които са били на същата сцена: „Имате ли идея кой е стъпвал тук преди вас? Джералдин Пейдж, Марлон Брандо, Хелън Хейс, Джейсън Робардс… А сега и ти!“

Това препраща очевидно към речта в „Куршуми над Бродуей“, изнесена от Даян Уест (тя спечели и Оскар за второстепенна роля с този филм – нещо, което Нортън не успя да стори): „О, този стар театър. Тази църква! Толкова изпълнена със спомени. С духове! Мисис Алвинг. Вуйчо Ваньо. Ето я Корделия. Тук е Офелия. Клитемнестра!“

Сега да видим най-забавния момент в „Бърдмен“ – онзи, който изразява превъртането от работа и отчаяната нужда от малко вятърничавост, често „примамващи“ Оскарите. Тук Майкъл Кийтън се заключва полугол от външната страна на задния вход на театъра. Докато се движи бързешком по слипове към основния портал, той е спрян от почитател и помолен за автограф.

В „Куршуми над Бродуей“ Джим Броудбенд след представление се оказва неочаквано извън театъра – полугол. И, о, изненада! Той също е приклещен от фен и принуден да драсне един подпис. „Дали бихте ми дали един автограф“, пита зрителят. „С удоволствие, но нямам писалка в себе си“, отвръща актьорът. Нима?

Един киносайт вече описа „съвпадението“ със заключения-отвън-гол-мъж като „наемане на смешна сцена“, но нещата може би отиват по-далеч. Отдаване на почит или плагиатство? Очевидно „Бърдмен“ отговаря на изискванията на хората в Академията, но дали толкова искате да го гледате? Може би, ако ви се прекарват два часа в компанията на превъзбудени кинокритици…

От друга страна, ако искате малко оригинален хумор – просто си пуснете „Куршуми над Бродуей“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg