Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откраднат преди 25 години Роден се върна при собственичката си

Скулптурата „Момиче със змия“ се оценява на около 100 хиляди долара

През 2011 г. открадната скулптура е предложена на търг и започва 4-годишна сага за връщането ѝ при оригиналната собственичка. - Откраднат преди 25 години Роден се върна при собственичката си

През 2011 г. открадната скулптура е предложена на търг и започва 4-годишна сага за връщането ѝ при оригиналната собственичка.

Заплетеният случай на скулптура на Огюст Роден, открадната преди 25 години, бе успешно разрешен. „Момиче със змия“ (1886), оценявана на около 100 хиляди долара, изчезва от частно имение в Бевърли Хилс през 1991 г., заедно с още няколко произведения на изкуството на стойност над 1 милион долара.

rodinКражбата станала чрез иконома на имота, който получил 5 хиляди долара от артпрестъпниците, за да им направи копия от ключовете за къщата. Малко след обира икономът е арестуван, докато почива на басейн в Маями – откраднатият Роден обаче остава в неизвестност, докато не e предложен публично на търг в аукционна къща „Кристис“ през 2011 г.

Следва 4-годишна сага между адвокатите на колекционера, предложил скулптурата, и тези на оригиналния ѝ собственик – анонимна възрастна колекционерка. Благодарение на посредничеството на организацията „Арт Рикавъри Интернешънъл“ творбата е върната обратно на жената от Бевърли Хилс.

„Този случай беше перфектен пример за съвместни действия между частния и публичния сектор – коментира Кристофър Маринело от организацията. – Ние сме изключително благодарни за непоколебимата решителност на полицията в Бевърли Хилс и в частност на детектив Майкъл Корън, че не затвори делото 24 години, за да видим днес благополучното му разрешаване.“

Други две от произведенията на изкуството, откраднати през 1991 г., включително ранната скица на Роден „Целувката“ и скулптурата „Вечна пролет“, все още са в неизвестност.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg