Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Открадната от нацисти картина се връща при собствениците си

Срещу 400 платна Макс Щерн получава позволение от Третия райх да замине за Англия

Ян Франс Верзийл, „Млад мъж, изобразен като Бакхус”  - Открадната от нацисти картина се връща при собствениците си

Ян Франс Верзийл, „Млад мъж, изобразен като Бакхус”

Платно от XVII в., откраднато от нацисти, е върнато от американското правосъдие на наследниците на еврейски търговец на изкуство, емигрирал в Канада, съобщават от Фондация „Макс и Ирис Щерн”, цитирани от „Фигаро“.

„Млад мъж, изобразен като Бакхус” попада обратно при собственика си, след като е пропътувал цяла Европа. Плячкосана през 1936 г. от нацисткия режим, картината на холандския портретист Ян Франс Верзийл (1599-1647) показва невинен младеж, увенчан с корона от лозови листа и отпиващ от чаша с вино.

Федералното бюро на САЩ е открило картината чрез галерията на Луиджи Карето в Торино, Италия. Карето е консигнирал платното за продажба в салона „Спринг мастърс” в Ню Йорк през 2015 г. Решението произведението да бъде върнато на наследниците на последния законен собственик става възможно заради относително нова, историческа съдебна практика на американските съдилища от 2007 г., свързана отново с дело, засягащо Фондация „Щерн”.

Това е шестнадесетото произведение, върнато чрез фондацията с помощта на университета „Макгил” от Монреал и Еврейския университет в Йерусалим. Тези институции защитават наследството на Макс Щерн, германец от еврейски произход (1904-1987), собственик някога на забележителна галерия и колекция в Дюселдорф. Прогонен от Академията за изящни изкуства по време на Третия райх, той е принуден от нацистите да им отстъпи над 400 платна, за да му позволят да се пресели в Англия. Оттам той емигрира в Канада. Макс Щерн основава галерия „Доминион” в Монреал, една от най-авторитетните в северноамериканската страна.

Университетът „Конкордия” в Монреал се свързва в обща инициатива по възстановяването на наследството на Макс Щерн с наследниците му и с борда на Фондация „Щерн” през 2002 г. Днес това е най-мащабният проект за възвръщане на собственост, иззета от някогашния нацистки режим, твърди пред „Франспрес” директорът на фондацията Кларънс Епстейн.

Фондацията се е обърнала към Бюрото за обезщетяване на жертвите на Холокоста в щата Ню Йорк. Италианската галерия на Карето е проявила „голяма щедрост”, доброволно и безвъзмездно отказвайки се от права върху собствеността на картината след преговори с ФБР, подчертават от „Макс и Ирис Щерн” в изявление. Днес по-голямата част от собствеността на някогашния колекционер все още се намира в Германия.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах