Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откраднати от Верона картини на Рубенс и Тинторето – открити в Молдова

12 души са арестувани, планирали да пласират платната в страни от Източна Европа

Замъкът Кастелвекио, от който са откраднати картиниите - Откраднати от Верона картини на Рубенс и Тинторето – открити в Молдова

Замъкът Кастелвекио, от който са откраднати картиниите

Италианската полиция е задържала 12 лица по подозрение в кражба от музея във Верона на 17 платна от художници от Ренесанса, съобщава агенция ANSA. Картините, сред които произведения на Рубенс, Тинторето и Мантеня, са открити в Молдова.

Десетима от задържаните са молдовци, двама — италианци. В полицията предполагат, че похитителите са възнамерявали да продадат шедьоврите в страни от Източна Европа. Общата стойност на откраднатите картини е между 10 и 15 милиона евро.

На 19 ноември 2015 г. медиите съобщиха за нахлуване в музея Кастелвекио на трима въоръжени мъже, които завързали единствения охранител и касиера.

„Били са професионалисти, познавали са добре музея и са знаели точно какво им трябва. Откраднати са най-добрите експонати от нашата градска колекция“, заяви тогава кметът на града Флавио Този.

През юни 2015 г. бе извършена и най-голямата кражба на картини в Испания. Неизвестни изнесоха от дома на частен колекционер пет платна на британския експресионист Франсис Бейкън на обща стойност около 30 милиона евро.

Вижте още: ПЕТ КАРТИНИ НА ФРАНСИС БЕЙКЪН ОТКРАДНАТИ В МАДРИД

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg