Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Откриха 14 живи наследници на Леонардо да Винчи

Те са на възраст са между 1 и 85 години и живеят в Италия

Автопортрет на Леонадро да Винчи, ок. 1510 г., Кралска библиотека, Торино. Репродукция: Уикипедия - Откриха 14 живи наследници на Леонардо да Винчи

Автопортрет на Леонадро да Винчи, ок. 1510 г., Кралска библиотека, Торино. Репродукция: Уикипедия

Двама арт историци, провели проучване за проследяването на родовата история на Леонардо да Винчи, твърдят, че са намерили 14 живи наследници на ренесансовия гений, най-младият от които е само на 1 година. Откритието на Алесандро Везоси и Агнес Сабато е част от дългогодишно проучване на генеалогичния профил на Да Винчи, пише „Гардиън“.

Да Винчи не е сключвал брак и няма деца, но е известно, че има най-малко 22 полубратя. Изследването на историците, публикувано в списание „Human Evolution“, документира родова линия, простираща се 690 години и обхващаща 21 поколения в пет семейства. Началото поставя дядото на Леонардо – Микеле, роден през 1331 г.

Художникът, учен, инженер и архитект Леонардо се ражда през 1452 г. като извънбрачен син на нотариус във Винчи, Тоскана, и почива през 1519 г. в Амбоаз, Франция. Специалистите проследяват Y-хромозомата, предавана от бащи на синове, и установяват, че тя едва се е променила за всичките поколения, коментира Везоси пред Информационна агенция „Анса“. През 2016 г. историците установяват и 35 живи роднини на Леонардо, много от тях по женска линия, но повечето от тях не са преки наследници. Най-известният сред наследниците (но не пряк) е режисьорът Франко Дзефирели.

„За жалост, тези хора не могат да ни дадат полезна информация за ДНК-то на Леонардо, и по-точно за Y-хромозомата – уточнява Везоси. – Живите му наследници са на възраст между 1 и 85 години. Те не живеят във Винчи, но са пръснати в съседни райони, най-далеч във Версилия, и имат обикновени професии – чиновник, геодезист, занаятчия.“

В следващите месеци ДНК-проби от наследниците ще бъдат изследвани, за да се сравни хромозомата, на която са носители, с тази на техните предшественици.

Тялото на Леонардо първо е положено в параклис в замъка „Амбоаз“, но след унищожението му по време на Френската революция са преместени в по-малък параклис на същата територия. Дали това наистина са останките на Леонардо обаче, остава само предположение.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90