Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха 40 кг найлонови торбички в мъртъв кит

Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам замърсяват океаните с пластмаса повече от всички останали държави взети заедно

Голямото количество пластмаса, погълнато от кита, довело до т. нар. „стомашен шок“. Снимка: D’Bone Collector Museum - Откриха 40 кг найлонови торбички в мъртъв кит

Голямото количество пластмаса, погълнато от кита, довело до т. нар. „стомашен шок“. Снимка: D’Bone Collector Museum

В тялото на мъртъв кит, изхвърлено на бреговете на Филипините, са открити 40 кг найлонови торбички. Морските биолози и доброволци от музея „D’Bone Collector“ в град Давао на остров Минданао твърдят, че причината за смъртта на младия клюномуцунест кит на Кювие, е погалнатата пластмасата.

В гневен пост във Фейсбук биолозите посочват, че след аутопсия в стомаха на животното са намерени „40 килограма найлонови торбички, включително 16 оризови и 4 бананови чувала и множество торбички за пазаруване“. Кадри показват висока купчина с боклук, извадена от стомаха на кита – голямото количество пластмаса е довело до т. нар. „стомашен шок“.

Биолозите от музея, провели аутопсията, коментират, че това е най-голямото количество пластмаса, което някога са виждали в тялото на кит.

„Отвратително е – споделят учените. – Правителството трябва да предприеме действия срещу онези, които продължават да третират водните басейни като депа за смет.“

Найлонов чувал, открит в корема на кита. Снимка: D’Bone Collector Museum

Употребата на пластмаса за еднократна употреба е неконтролируема в Югоизточна Азия. Доклад на организацията „Ocean Conservancy“ от 2017-а показва, че само Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам изхвърлят в океана повече пластмаса, отколкото цялата останала част от света.

Биологът Дарел Блатчли, собственик на музея, казва, че в последните десет години, в които се извършва аутопсия на мъртви делфини и китове, 57 морски бозайници са загубили живота си, вследствие на събралия се боклук, предимно пластмаса, в стомасите им.

През юни 2018 г. мъртъв кит, погълнал 80 пластмасови торбички (близо 8 кг), бе намерен край бреговете на Тайланд. Според биолозите, близо 300 морски обитатели умират годишно във водите край Тайланд с пластмаса в стомасите, сред тях китове, костенурки и делфини.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg